Fler kvinnor in i styrelser

Lisbet Olofsson

Publicerades: 30 december, 2009

JAG ÖNSKAR ER EN GOD BÖRJAN OCH FORTSÄTTNING PÅ 2010

2009 blev ett skitår rent personligt för mig. Min brorson dog i april 21 år gammal. Jag gifte mig efter 25 års samboskap och två dagar senare dog min make. Så vi får se vad framtiden har att erbjuda.

2009-07-01 valdes 200 kvinnor ut för att gå regeringens skräddarsydda styrelseutbildning
i det nationella mentor- och styrelseprogrammet Styrelsekraft. Utbildningen innehåller utöver styrelseutbildningen även att varje deltagare också får en mentor. Mentorskapet går ut på styrelsearbete där adepterna får följa ett helt styrelseår.
 

För alla, som har sagt att det inte finns kompetenta kvinnor för styrelseuppdrag, är det bara att visa listan på dessa 200 kvinnor (Almi företagspartner) som snart är fullfjädrade styrelsemedlemmar. Men det räcker inte med att ha fått tillfället att utbilda sig, intresserat sig mer, veta vilka befogenheter och det ansvar som vilar på ens axlar utan man måste även bli nominerad.

Kvotering i all ära men borde inte valberedningarna få sig en rejäl utbildning i hur man vänder på tanken att börja nominera in kvinnor i styrelser? Valberedning bör ha med sig en lista med kompetenta kvinnor att presentera och visa upp. Hur ska annars kvinnor få uppdragen om inte valberedningen har den kunskapen?