Förbättra i stället för att försämra för småföretagen

Camilla Björkman

Publicerades: 27 mars, 2015

Jag hade i mitt huvud ett utkast till ett blogginlägg med rubriken ”Damberg, jag tror på dig ändå”. Det handlade i korthet om att jag, efter all rabalder kring vår näringsminister Mikael Dambergs (S) uttalande om äldre företagare och hans pressekreterares agerande efteråt, ändå trodde att han hade rätt inställning och kunde ta till sig av kritiken.

Detta står jag fortfarande för. Min uppfattning om Damberg är att han är en prestigelös typ som kan lyssna på företagare och lära sig av det.

Men idag kan jag tyvärr varken hylla honom eller någon av hans rödgröna kollegor, efter att hela listan med skattehöjningar för småföretagare presenterats på en presskonferens. Inte bara höjs de förväntade arbetsgivaravgifterna för unga och rut-avdraget halveras. Dessutom sänks rot-avdraget, en totalt oväntad skattesmäll och ett slag i magen för många av våra hårt arbetande småföretagare. Även bensinskatten höjs, vilket drabbar småföretagare på landsbygden.

Dessa skattesmällar sviker småföretagarna av två anledningar:

  • Statsminister Stefan Löfven lovade att han inte skulle röra rot-avdraget. Det löftet sviker han nu, vilket även gäller bensinskatten.
  • Det innebär ännu sämre villkor för de företag som idag skapar 4 av 5 jobb.

Finansminister Magdalena Andersson försvarar sig med att det vore ett svek att inte vända utvecklingen på arbetsmarknaden. Detta är i sig en dålig ursäkt – hon borde rakryggad kunna erkänna att hennes parti sa en sak och gjorde en annan efter valsegern.

Därmed inte sagt att jag inte håller med henne – det är viktigt att vända utvecklingen på arbetsmarknaden. Därför har jag här ett lika enkelt som konkret förslag:

Förbättra i stället för att försämra villkoren för småföretagarna. Då kommer också alla de jobb vi så väl behöver.