Formex 2015

Mikaela Holegård

Publicerades: 13 januari, 2015

Ja, då sitter jag här på en av köksstolarna hemma hos mormor. Redan när jag fick beskedet om att jag var en av finalisterna i innovationstävlingen Sörmex och därmed vann en plats på Formex ringde jag mormor för att boka boende under den här veckan. Det här var i september. Nu är det plötsligt januari, och mässan startar imorgon. Tiden bara flyger iväg, och trots att det känns som att det var igår vi hade finalen i Sörmex och att januari då kändes lågt bort har det hunnit hända massor under hösten. Dels med mina planer med min produkt, dels inom företaget.

I september trodde jag att jag skulle presentera PÅL, min produkt, i tre olika färger. Jag föreställde mig en grå, brun och en svart nyans med iögonfallande accentfärger. Att jag skulle ha färdigt med produktion, ha en klar prisbild och vara beredd på att ta in mängder med ordrar under mässans fyra dagar. Det blev inte riktigt så. Processen med att hitta en producent drog ut på tiden. Förbannade okunskap, men det är inget ont som inte har något gott med sig. Jag menar, det finns antagligen en mening med allt som händer (jag envisas med att tro det i alla fall…). PÅL har under hösten varit i Estland och vänt. En ”fabrik” har räknat på produktionen samt lämnar två arbetsprover, och det visar sig att produktionskostnaden skulle ligga på ungefär 600:-/påse. Per PÅL. Ett alldeles för högt pris om man vill tjäna något på vägen (vilket är en självklarhet). Nästa steg blir att hitta en producent i Asien för att få ner priset. En process som innan Formex aldrig skulle hinnas med.

Då får man ta fram sin viktigaste egenskap som entreprenör;  förmågan att tänka om. Min produkt har en väldigt stor potential, men jag saknar i dagsläget kunskapen att gå hela vägen på egen hand. Det gör att jag nu har börjat söka efter samarbete i projektet, eller att faktiskt sälja idén. Sälja PÅL, min allra första innovation. Så jag står utan PÅL i tre färger på Formex i fyra dagar. Och jag kommer inte att ta en enda order. Istället har jag med mig två prototyper att visa upp. Båda är svarta med röda detaljer. Stilrent. Syftet med mässan har ändrats till att vara med om något häftigt (det är minsann inte alla som någon gång i sitt liv ställer ut på Formex!), knyta kontakter samt bygga erfarenhet för framtiden. Jag vill också se det här fyra dagarna som en chans att göra en marknadsundersökning – drar PÅL ögonen till sig? Finns det något intresse för min produkt? Tacksamt nog finns mina slutkunder på mässan, så det är ett ypperligt tillfälle.

När jag och de andra från Sörmex under eftermiddagen var på mässan och förberedde montern kände jag mig lugn. Jag är där för att ha roligt. De andra pratar om vikten av att få intresse och förhoppningsvis en lagom mängd med beställningar som gör det värt att fortsätta jobba med sin produkt. Trots att min monter är betydligt mer kal än jag planerat ser den fin ut. Enkel och stilren, helt i min smak. Och stoltheten över min PÅL gör arbetet än roligare. Jag ser fram emot de här fyra långa och tuffa dagarna, och är glad att det äntligen har blivit januari. Det här är veckan då jag ska presentera mitt varumärke och min produkt, som så många har varit nyfikna på.

Läs mer om varumärket och om PÅL på www.lillambysweden.com, och vill du besöka vår monter på Formex hittar du oss i AG:09.

Mikaela