Försök tänka positivt efter denna dystra valnatt

Anders Andersson

Publicerades: 20 september, 2010

När jag tidigare i dag gick och röstade tänkte jag att jag nu i kväll skulle skriva om hur det går med småföretagarfrågorna efter valet.

Visst är det viktigt hur det blir med trygghetsregler, sociala avgifter, förmögenhetsskatt, Rut-avdrag och annat som påverkar vardagen för oss småföretagare. Men sådant känns ändå just nu som oväsentliga detaljer i den nya skrämmande och besvärliga parlamentariska situation som stod klar nu i natt:

Rasistiska Sverigedemokraterna blir vågmästare när Alliansen inte får egen majoritet!

När TV-kamerorna fångade de skränande ynglingarna på Sverigedemokraternas valvaka blir man mörkrädd. De verkade samanfatta sin politik med denna fyllesång:

Jimmie Åkesson Tjalalala…

Hur ska det gå för Sverige när tjugo sådana ska in i riksdagen och ställa sig upp i talarstolen och börja prata? De har en människosyn som förhoppningsvis inte ens deras väljare delar, och kostnaderna för deras få förslag verkar de inte ens ha funderat över.

Med en stabil riksdagsmajoritet hade ett konstruktivt arbete med budget och ministertillsättningar kunnat starta redan i morgon. Nu handlar allt om ett gäng onyanserade killar som mest verkar vara ut efter att sabotera Sveriges framtid.

Alla andra politiska frågor förbleknar. Det märkte vi redan under den oändliga rad av intervjuer i TV-sofforna nu under valnatten.

Politiker och media kommer under lång tid framöver att vara fullt sysselsatta med att spekulera över hur man ska kunna göra Sverigedemokraterna maktlösa. Detta politiska rävspelet kommer att ta över alla sakfrågor.

Vi alla får fundera över varför Sverigedemokraternas intåg i riksdagen inte kunde stoppas. I Danmark och Norge är folk skadeglada över att Sverige nu också fått ett populistiskt extremparti.

Men efter denna dystra valnatt utan vinnare gäller det ändå att försöka tänka positivt:

Över 94 procent av oss som röstade tidigare i dag har ändå med våra röster visat att vi sagt NEJ till Sverigedemokraterna.