Framtiden: ett eldorado för allehanda busar

Peter Forsman

Publicerades: 3 april, 2012

Jag tänker främst skriva om fakturaskojarna här i min nya blogg. Precis som Driva Eget har jag engagerat mig för att försöka stoppa dessa skurkar.

Men detta engagemang är privat. Låt mig börja med att skriva om det jag håller på med på arbetstid – domännamn och det skojeri som kan förekomma kring det. För detta med domännamn kommer att bli hysteriskt förvirrande!

Internet är fantastiskt – du skriver in en adress till en sida och vips så är du där! Men ”under huven” är det mer komplext än så. Bakom alla webbsidor gömmer sig nämligen ett IP-nummer. Men eftersom vi inte skulle komma ihåg fler än en eller ett par IP-adresser som 31.192.227.18, så skapades DNS.

Det är DNS, Domain Name System som gör det möjligt att skriva in ett domännamn för att besöka en sida. Så istället för att skriva in 31.192.227.18 så kan du skriva driva-eget.se – båda sätten går bra, båda är rätt, men de flesta människor har lättare för att komma ihåg bokstäver.

Verksamheter i Sverige väljer i första hand att ha ett domännamn under toppdomänen .se, som är landskoden för Sverige. Och på samma sätt väljer norska företag att ha ett domännamn under .no, danska företag under .dk osv. Det finns idag runt om i världen ca 220 olika landstoppdomäner och även ett 30-tal IDN-toppdomäner (med icke-latinska tecken).

Utöver landskoderna så finns ett 20-tal generiska toppdomäner där .com, .net, .info, .org säkert känns igen. Sammantaget finns det alltså ungefär 280 olika toppdomäner idag, och de håller tillsammans ungefär 220 miljoner domännamn registrerade.

De sista 6-7 åren har endast ett fåtal nya toppdomäner introducerats som .asia, .eu, .me mfl. Vid varje lansering av en ny toppdomän så sker en mindre guldrush, där många lycksökare försöker registrera domännamn de tror ska stiga i värde. Det lockar också fram aggressiva försäljningsmetoder och rena bedragare som erbjuder registreringar, som aldrig registreras eller registreras på dem själva istället för kunden.

Men det kommer att förändras i grunden, för ICANN har beslutat att vem som helst med tillräckligt stor plånbok ska få ha sin egen toppdomän, bokstavskombinationer som kommer efter domännamnets sista punk. Kostnaden att ansöka är 185 000 USD per toppdomän.

Den 25 mars 2012 berättade ICANN att de hade registrerat 839 registranter, men eftersom varje registrant kan ansöka om 1-50 toppdomäner, så är det ingen som vet om det handlar om 839 eller teoretiskt om ca 40 000 nya toppdomäner. Själv tror jag att det är rimligt att uppskatta antalet till någonstans mellan 3 000-3 500 stycken.

Den 27 april 2012 kommer ICANN att offentliggöra de första 500 ansökningar om nya toppdomäner, som de kommer att behandla. Den korta behandlingen planeras att ta 5-7 månader för ca 400 av dessa, övriga 100 någon månad till.

Så det är rimligt att uppskatta att vi kommer att se en aldrig tidigare skådad domännamnshysteri i slutet av året med flera hundra nya domänändelser.

Och redan idag finns det aktörer som säljer domännamn under icke-existerande toppdomäner.

Så framtiden blir ett eldorado för allehanda busar och oseriösa aktörer – och landets företagare kommer att bli både lurade och utnyttjade.