Fredag är min nya lördag!

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 13 maj, 2011

Äntligen helg säger den anställde löntagaren, packar ihop för dagen, stämpar ut och går ifrån jobbet. Lämnar förmodligen uppgifterna i samma sekund som dörren stängs till arbetsplatsen. Nu väntar afterwork, fritid, ledig tid, privat tid, personlig tid, allt utom jobbtid.

För företagaren är det inte riktigt lika enkelt. Ledig tid är något vi måste skapa. Något vi måste jobba på att skapa varje dag varje vecka och varje månad.

Ibland får vi till det, ibland får man inte alls till det. Som företagare består veckan ofta av sju dagar, inte av fem.

De som inte driver eget företag kan ibland förbarma sig över mig att ”är du aldrig ledig?” Jag kan förstå att det ser ut så utåt. Men det här är ju livet jag valt och som jag älskar att leva. Jag älskar att leva i och med mitt företag och att ha friheten att välja när jag jobbar och när jag inte jobbar, att välja helt själv och att inte låta någon annan större struktur bestämma över mig.

Just nu har jag därför gjort fredag till min nya lördag. Fredagar är en dag då få möten hålls och få telefonsamtal rings. Mailen är nästan helt tom på nya mail, och jag har nog aldrig varit med om att göra ett avslut en fredag i affärssammanhang.

Fredag börjar därför allt mer bli min nya lördag då jag planerar in ledig tid, umgås med dem jag tycker allra bäst om. Gör något helt eget för mig själv. För den fakturerbara tiden är i alla fall i min bransch mindre en fredag.

Genom att varva ner på fredag kan jag möta lördagen något nedvarvad och i alla fall en dag vara helt frånkopplad jobb. På söndagen påbörjar förberedelserna för veckan, både i jobbet och privat.

Här är mina bästa tips för att du också ska skapa ledighet:

  • Analysera din vecka och se när du har minst fakturerbar produktiv tid, gör om den tiden till något som är återhämtande för dig själv, så som att gå på massage, kanske gå på bio mitt på dagen eller göra något som du annars inte brukar få tid till!
  •  

  • Att gå från 100 – 0 är mycket svårt, med andra ord, det krävs nedvarvaning inför att man ska varva ner, tänk på det om du vill vara HELT ”ledig”, du behöver planera in en nedvarvningstid inför det här, som att vara ner ordentligt på lördagen för att kunna vara avslappnad på söndagen.
  •  

  • Koppla av mail, telefon, lägg in autoreply att du är ledig vilka tider du nu bestämmer dig för

 Din inplanerade lediga tid kommer garanterat göra att du kan öka produktiviteten de dagar du jobbar!

Ha en fin helg
HKB

Fri Från Depression  www.frifrandepression.se