Frilansskolan del 12: Varför du inte ska skriva personporträtt

Camilla Björkman

Publicerades: 16 mars, 2011

Jag sitter på tåget tillbaka från Jönköping och har äntligen lite ro att skriva. När min pappa var student och hade svårt att fokusera på plugget tog han tåget upp och ner i Norrland och läste på tåget. Nu förstår jag grejen, man får verkligen skrivarro.

I alla fall, jag har fått in en del mejl från frilansjournalister som undrar över det här med hur man säljer in artiklar om personer. Dvs: personporträtt, inspirerande människor och hela den biten. Därför vill jag än en gång slå ett slag för att man INTE ska göra det. Orsaken? Det är kort sagt svårt att sälja in. Jag tycker helt enkelt att du, som grym frilansjournalist, bör lägga din energi på artiklar som är lättare att kränga.

Det finns egentligen bara tre situationer där personporträtt kan funka bra:

  • Om man redan har mycket kontakter på tidningar. Då blir det liksom mer naturligt att bolla olika personer som kan vara med i tidningen.
  • Om man är expert på att hitta riktigt bra, annorlunda personer som kan ställa upp med namn och bild i tidningen. Nu menar jag inte ”Han startade en yogastudio”, utan snarare ”Han rånade en bank, satt inne tio år, började yoga i sin cell och startade en yogastudio” alternativt ”Han lär ut yoga i fängelset”.
  • Om man skriver för en väldigt nischad tidning, t ex om konst, astma eller tandvård. Då behöver det inte vara lika extrema grejer (”hon rånade ett apotek på astmasprej”, haha). Men de bör fortfarande ha en twist, en tanke, utöver den inspirerande personen.

Tyvärr är det få personer som har orken eller lusten (för det är rätt tidskrävande) att hitta sådana personer. Med all rätt: Din tid är värdefull. I stället blir det alltså att frilansjournalister kontaktar tidningar och pitchar att skriva en artikel om en ”häftig person”. Denna person må vara helt underbar, cool, driftig, kunna prata baklänges…rubbet. Men det räcker ofta inte, tyvärr. Framförallt inte när redaktören i fråga sannolikt redan har femtielva sådana personer i sitt nätverk.

Nästa problem är att du försvinner i mängden. Det svämmar in mejl till Driva Eget från frilansjournalister som vill skriva om inspirerande företag och personer. Det är självklart helt underbart! Men tyvärr blir ditt mejl, hur inspirerande företagaren i fråga än är, inte något som sticker ut.

Vad ska då dina artiklar handla om? Robotar?

Nej, så illa är det inte. För det första: Kan du sälja in personporträtt ska du självklart fortsätta med det. Men funkar det inte finns det ett superbra knep som kommer här:

Det superbra knepet är………..

SKRIV OM ETT ÄMNE

Jag har skrivit om det förut men upprepar detta genialiska påfund. Alltså: Spåna fram några bra, aktuella eller annorlunda ämnen, och skriv om dem i stället. Här kan du sedan blanda in personporträtten. Fan, jag blir så i gasen nu att jag låter min SJ-mat kallna på plastbrickan. Skriv om ett ämne! Ämne! Det är så jäkla mycket lättare!

Några bra exempel på olika ämnen tidningar just nu, som kanske kan inspirera dig att komma på egna:

  • En ny undersökning om någonting. T ex att otroheten ökar med Facebook (senaste Cosmopolitan).
  • En ”ny” livsstilstrend. Som i senaste Amelia, artikeln De nya matbråken som handlar om hur par tjafsar om mat.
  • En jobb- eller pluggtrend. T ex DET HÄR är en av mina första, sålda artiklar som jag skrev när jag bodde i Kina.
  • En ”upptäckt”. T ex som i senaste Affärsvärlden där de skriver om Bankirerna som styr näringslivet (består av lång huvudtext och sex småcase). Detta kan du spinna vidare på i all evinnerlighet (är det ett ord?): Mobilcheferna som styr din telefonräkning, Modecheferna som styr din garderob, Mediecheferna som styr …media?
  • En aktuell händelse eller en konsekvens av en aktuell händelse. T ex som i senaste Fokus och artikeln Flyktingström väntar, som handlar om att när dödstalen i Libyen ökar rustar myndigheterna i Sverige och EU för en flyktinginvasion. Eller artikeln Höj dina priser efter lågkonjunkturen som jag skrev i Driva Eget. Handlar om att uppdragsgivare/kunder slugt håller fast vid sina dumpade inköpspriser – och tips på hur man höjer dem.
  • En coachande artikel om någonting. Typ Så slutar du röka på 10 dagar – supermetoden som verkligen fungerar. Här bör du ha ett case som kan tala ut.

Skicka ett mejl till camilla@driva-eget.se om du vill få ett meddelande när nästa frilanskurs ligger ute på bloggen. Lämna gärna en kommentar också, då blir jag sjukt glad och känner mig som en populär storbloggare! 🙂

/Camilla