Frilansskolan del 15: Fler tips på hur man blir redaktörernas favorit

Camilla Björkman

Publicerades: 16 april, 2011

I vanliga fall sitter jag i sängen och skriver, när jag inte är på kontoret. Men idag har jag städat upp mig och sitter med ett glas vin framför fönstret och känner mig som en äkta skribent.

Här kommer därför tre ytterligare tips för att bli redaktörernas favorit:

1. LÄMNA I TID
Kommentar överflödig.

2. VAR SJÄLVGÅENDE
Det känns ju egentligen lite dumt att skriva det, jag tror att de flesta av er är självgående:) Men OM du nu inte skulle råka vara det så kan du ta till dig det här tipset. Med självgående menar jag någon som bara säger ”Härligt uppdrag! Fixar det!”, och kanske ställer en eller två följdfrågor. Och sen får man texten eller bilderna i sin hand och allt är helt klart. Kan väl dock tilläggas att om uppdragsgivaren är otydlig i sin beställning så måste du såklart fråga. Men annars: Ju färre e-mail fram och tillbaka desto bättre, tycker i alla fall jag.

3. ÖVERLEVERERA I BÖRJAN
Om du är ny som frilans, gör gärna något lite extra när du lämnar in en text. Sen kan du inte hålla på så, men när du är ny i gemet gäller det att som det så klyschigt heter ”visa framfötterna”. T ex gör en ruta, få in ett extra expertutlåtande om det passar, skicka med en högupplöst pressbild på experten du intervjuat så att redaktören slipper det osv. Jag beställde t ex en artikel från en journaliststudent jag känner och sa att hon skulle fixa ett citat från en kommunman, eller vad det nu var. Fem timmar senare har jag artikeln i min hand med kommunmannen intervjuad plus ytterligare en kvinna. Underbart!

Vad är era bästa tips för att få nöjda uppdragsgivare som återkommer gång på gång? Mejla gärna camilla@driva-eget.se om du vill ha ett mejl när jag lagt upp ett nytt blogginlägg.