Frilansskolan del 18: Att vara passionerad – men inte bara för att skriva

Camilla Björkman

Publicerades: 7 maj, 2011

Förbered er på ett låååångt inlägg! 🙂

Det finns ett framgångsknep som för mig varit extremt viktigt. Tillsammans med mina pitchar och att jag (förhoppningsvis) lämnar bra texter så tror jag att det här har spelat en MYCKET stor roll i min frilanskarriär. Därför vill jag föra det vidare till er, och hoppas att någon kan ha nytta av det.

Knepet är: Se till att du verkligen brinner för en tidning.

Alltså, inte bara brinna för att SKRIVA. Utan brinna för en viss TIDNING!

Låt mig förklara: Jag har alltid älskat Cosmopolitan, och det var dit jag sålde min första artikel. Jag hade skrivit den helt färdig, till och med layoutat i Word med spalter och grön rubrik (haha gör INTE detta!!!). Jag hade studerat tidningen och sett hur de andra skrivit, och anpassat min artikel efter det, innan jag mejlade in den till dåvarande redaktionschefen. Det syntes att jag verkligen lagt ner tid och energi på att göra artikeln ”Cosmo style”. Sen var den absolut inte det bästa jag skrivit (vilket kanske bevisades genom att den aldrig dök upp i tidningen) men redaktören kanske tyckte att den var tillräckligt bra.

Så fort jag sålt in den första artikeln fortsatte jag att skicka in idéer, alla noga anpassade efter Cosmopolitan. Jag gick ständigt och funderade på artikelidéer till Cosmo och skickade listor på dem till redaktionschefen. Även om jag skrev för andra tidningar var det Cosmo som var i mitt hjärta. Som jag dramatiskt utbrast till Cosmopolitans chefredaktör Maja Persson på anställningsintervju för ett redaktörsjobb de utannonserade: ”Cosmo är hela mitt liv!”. Och jag tror att det märktes, vilket säkert var en av de saker som gjorde att jag fick det där jobbet direkt efter journalisthögskolan. Det är inte bara tidningen jag brann för, och brinner för, utan människorna som jobbar där, deras passion och deras vänskap.

Samma sak med Aftonbladet: Jag älskar Aftonbladet! Folk kan säga vad de vill om vilka nyheter de rapporterar om, för mig representerar Aftonbladet roliga artiklar, härliga rubriker, sköna knäck och framförallt: Väldigt trevliga och duktiga människor. Här jobbar några av Sveriges främsta journalister och det märks! Detta har jag alltid visat på olika små sätt, genom att skriva saker som (när man får ett uppdrag): ”Tack för att ni tänkte på mig till det här jobbet, vad glad jag blir!” osv.

Ett av de senaste senaste tillskottet av uppdragsgivare, Driva Eget, är kanske det mest klockrena exemplet på hur passion kan leda till skrivaruppdrag. Jag stod på ett bokmingel och pratade med riskkapitalisten Mats Gabrielsson när plötsligt Anders Andersson, ägare av och chefredaktör på Driva Eget, dök upp som gubben i lådan och började prata med Mats om sin tidning. Lilla jag var säkert inte lika intressant utan fick stå vid sidan om och lyssna. Men Mats hade tydligen inte läst Driva Eget, varpå jag spontant utbrast:
– VA?! Har du inte läst Driva Eget? Men då måste du göra det! Det är världens bästa tidning!!! (jag hade upptäckt den typ två månader tidigare och sedan beställt en massa gamla nummer för att läsa in mig på den)
Anders Andersson, som jag aldrig träffat innan, såg sin chans till fler prenumeranter och blev såklart glad att jag stod och gjorde så bra reklam för tidningen. Efteråt skickade jag in några synopsis på mejlen. De ville han inte ha men eftersom jag var så entusiastisk ringde han upp och frågade om jag ville skriva en annan grej. Sedan dess har jag skrivit i varje nummer av Driva Eget, och blivit frilansande webbredaktör för sajten på deltid.

Även Shortcut och VeterinärMagazinet är två härliga tidningar som jag älskar och som jag skriver för lite då och då, och även där tycker jag väldigt mycket om redaktörerna. Shortcut för att det är en superbra karriärtidning (och som den karriärista jag är passar det ju mig, hehe) och VeterinärMagazinet för att det är en väldigt fin och liksom mysig tidning, där jag får intervjua t ex en veterinär som behandlar exotiska djur typ ödlor och sköldpaddor, eller skriva om hur man kan sälja mer foder. Nu på senare tid har jag skrivit lite för Elle och det är samma sak där: jag tycker att det är en toppentidning och det verkar vara bra personer som jobbar där.

Det jag vill säga är att passion märks, och uppskattas väldigt mycket. Det är passionen, tillsammans med att du levererar bra artiklar, som kommer att göra att du blir en av tidningens fasta medarbetare, om än på frilansbasis. Självklart ska den vara äkta – jag kan till exempel inte se mig själv lovorda en byggtidning eftersom jag inte kan ett smack om det.

När konkurrensen är så hård lovar jag att det här kommer få dig att sticka ut. Dels blir redaktörerna väldigt glada över att du är så passionerad för deras tidning. Dels kommer det att hjälpa dig enormt mycket i arbetet att knäcka bra artikelidéer. Detta eftersom du ju slukar varje nummer av tidningen som kommer ut, och därmed lär dig dig vilken typ av artiklar de tar in på frilansbasis. Jag minns t ex att jag brukade googla namnen på de personer som skrev artiklar i Cosmopolitan, för att se vilka delar i tidningen som lades ut på frilans (då visste jag att just dessa skulle jag satsa på att knäcka idéer till).

Det här är extra effektivt för tidningar som inte har så mycket ”fans”. Eller rättare sagt: Där delar av tidningarna inte har så mycket fans. Anders Andersson på Driva Eget får ju t ex mängder av frilansförslag, och där vill de flesta skriva om alla olika delar i tidningen. Hos Aftonbladet och Cosmopolitan däremot, vill frilansarna helst skriva om resor, mode, kultur eller orättvisor i vården. Få vill skriva om sex och kärlek. Så då har jag skrivit ännu mer om dessa ämnen. Det har inte bara gjort mig poppis på redaktionerna – jag har stuckit ut i mängden av aspirerande kultur- och vårdskribenter. (Och nej, du ”sumpar” inte dina kulturskribentdrömmar genom att skriva om traktorer eller relationer – all träning är bra träning och det vet uppdragsgivarna också, som med all sannolikhet skrivit om det mesta).

Mitt tips är därför att välja ut några tidningar som du verkligen, verkligen gillar och läser i stort sett hela tiden – och sedan pitcha artikelidéer till dem (via mejl går bra – läs mer om hur man gör i tidigare blogginlägg) samtidigt som du berättar hur mycket du gillar tidningen. Gärna en lite mindre tidning, t ex Astmatidningen som jag ju alltid tar som exempel 🙂 Obs! Jätteviktigt att du inte bara plockar upp första bästa tidning och drar iväg ett mail. Du MÅSTE läsa igenom den för att se vad för sorts artiklar de har, och sedan skicka in artikelidéer som liknar dessa.

Inte bara ökar du dina chanser radikalt till att få frilansuppdrag. Genom att odla passionen för dessa tidningar kommer du, när du väl springer på chefredaktören (som jag gjorde med Anders Andersson) att ha precis den där ”gnistan” som gör att du kommer skina långt starkare än någon av de frilansare de jobbar med. Det tar lite tid att bygga upp det här, men håll ut och fortsätt visa din entusiasm för tidningarna i fråga, så kommer det att löna sig!

Vilka tidningar brinner ni för?

    

Favoriter!

PS: Jag uppdaterar bloggen cirka en gång i veckan, så vill du ha ett mail varje gång jag gör detta, släng iväg ett mail till camilla@driva-eget.se så får du ett meddelande varje gång jag uppdaterat.