Frilansskolan del 21: Så kommer du över din säljfobi (och börjar kränga artiklar som tusan)

Camilla Björkman

Publicerades: 23 juni, 2011

De flesta frilansjournalister vet att nyckeln till att tjäna riktigt bra som frilans är att själv vara aktiv och kontakta tidningar med artikelidéer – i alla fall i början.

Problemet är inte att man inte vet detta. Problemet är att man kanske hatar det där säljet. Blev man journalist för att man älskar att rapportera eller porträttera folk så är nog sälj det värsta tänkbara. Ändå kastas man ut i frilansvärlden och tvingas bli just – en säljare.

Det är en jobbig insikt och säkerligen en som fått många frilansjournalister att lägga sitt yrke på hyllan. Det är hemskt – och framförallt väldigt onödigt! För det finns många sätt att göra just själva kontakttagandet, eller ”säljet”, till något väldigt, väldigt kul. Detta oavsett hur jobbigt man tycker att det är i början.

Här har man två alternativ:

  • Bli en ledsen och bitter journalist som lägger sig och halvdör på soffan, alternativ tar vilka uppdrag som helst som de får slängda till sig – vilket gör dem ännu mer ledsna och förbannade på frilansbranschen.
  • Läsa Camillas skola till icke-säljare och bli sjukt framgångsrik.

Jag föreslår såklart alternativ nummer 2 🙂

Så, jag kommer återkomma med fler inlägg om detta men här kommer mina första tre råd i ”delskolan” för frilansjournalister som hatar att sälja:

1. Förstå att det handlar om en begränsad tid
Oavsett om du är ny i branschen eller bara vill öka din försäljning av artiklar så är pitchande av artikelidéer din absolut bästa väg. Läs mina tidigare inlägg om hur du gör. MEN du behöver såklart inte göra detta i all framtid. Säg att du lägger en månad på att varje dag skicka in en eller två artikelidéer till olika tidningar. Jag kan sätta min splitternya laptop på att du kommer att ha ett gäng nya kunder efter detta. Det är nästintill omöjligt att INTE ha det, förutsatt att dina idéer är någorlunda bra. Därefter skriver du grymt bra artiklar till dessa nya kunder, fortsätter att sälja in kanske en eller två artiklar till – och SEDAN kommer de att återkomma till dig utan att du behöver sälja. Därefter har du ett gäng kunder som ringer dig varje vecka eller månad. Alltså: Att sälja gör du i början – sedan har du dina kunder som i en liten ask. Jag lovar, det är så det funkar. Tänker du på det här blir det ofta lättare att bara ”okej, nu jävlar kör jag stenhårt i en månad, sedan skördar jag mina framgångar!”

2. Skippa telefonpressen
Mitt första ”säljsamtal” till en tidning gjorde att jag typ höll på att dö av skräck – därför övergick jag till att maila och det har gått superbra. För faktum är: Skickar du en artikelidé till en redaktör så KOMMER de att nappa om den är grym, jag lovar. Du behöver inte ringa för att de ska fatta hur bra den är. Jag har pratat med många redaktörer som säger samma sak. Visst finns det undantag men då får du väl ta den förlusten då. Bättre att maila 20 bra artikelidéer än att sitta och ågga över ETT samtal i timmar och gå miste om värdefull pitchtid. Så kör mail från och med nu – det är så mycket mindre läskigt.

3. Fatta att du är grym
Många frilansjournalister har en stor klump i magen när de ska maila tidningar med artikelidéer. ”De kommer hata mina idéer”, ”det här är så jävla dåligt” osv osv är tankar som flyger genom huvudet. Tänker man så varje gång man ska pitcha är det klart att det blir ångestladdat – och man undviker att göra det. Detta är döden för en frilansjournalist, framförallt i början av sin karriär.

Nyckeln är att fatta att du är grym – och att dina artikelidéer är små guldklimpar som redaktörerna kommer slåss om att vilja ha. Varje gång jag har skickat in en idé till en tidning har jag tänkt: ”Fasen, vad bra det här är!!!”, jag har klickat upp mailet efter att jag skickat in det och bara läst och myst. Jag är väldigt stolt över mina idéer. När jag träffar en redaktör kommer det av bara farten: ”Du, jag har en SJUKT bra artikelidé!” Detta självförtroende gör att det blir ett nöje att kontakta tidningar med idéer, faktiskt det roligaste jag vet.

Ett sätt är ju alltså att försöka tänka hur grym man är, men ärligt talat vet jag inte om det är så lätt. Mitt bästa tips är i stället att faktiskt studera tidningar, gång på gång på gång. Kan du tidningen du kontaktar utan och innan, ja då är chansen så enormt mycket större att du pitchar idéer som tidningen gillar. Du känner dig trygg i att det är bra. Det är som att kastas in i en diskussion där man pluggat en högskolekurs i ämnet: Man känner sig säker på sin sak. Sen kanske tidningen inte nappade på idén just då av olika anledningar, men DU vet i alla fall att dina idéer är grymma. Lägger du bara lite tid på att läsa och studera de tidningar du kontaktar så kommer du snart att börja känna ”fan, det här kan jag ju!”. Jag lovar.

Vad är era bästa säljtips? Vill du få ett mail varje gång jag lägger upp ett nytt inlägg här på bloggen, maila mig på camilla@driva-eget.se.