Fuskbyggarna

Mikael Espenkrona

Publicerades: 7 juli, 2011

När man upptäckte mögel i golv, tak och väggar på minsta dotterns dagis ville de ansvariga bunta ihop 70 barn på den ena mögelavdelningen medan man renoverade den andra mögelavdelningen och sedan husera hela gänget på den nyrenoverade avdelningen medan man fixade till den mögelavdelning, som normalt rymmer 35 barn, där allihop spenderat de senaste dryga 6-9 månaderna.

Behöver jag säga att ingen förälder var särskilt imponerad av det förslaget.

Ledningen ville ta en genväg och låta någon annan ta konsekvenserna.

Det är väl en sak när det är så uppenbart som i dagisfallet för då är det ju ingen som låter sig luras, man sätter ner foten och gör motstånd mot det uppenbart idiotiska.

Värre är det när fusket maskeras av välvilja och goda argument.

Ta till exempel TV-programmet ”Extreme Home Makeover” (jag vet att det är från USA, men vi är dessvärre aldrig tillräckligt långt efter).
Man skickar en familj till Disneyland i en vecka och under tiden totalrenoverar man deras hem till oigenkännlighet, väldigt uppskattat, mycket empati, oftast tårar.

Dock är de tårar som visas i TV alltid av glädje, det skulle vara intressant, om än sannolikt tragiskt, att se samma tårar, falla av helt andra orsaker bara något år efter TV-showen lämnat familjen i glömska och huset att fallera och kanske till och med lukta.

TV-Ledningen tog en genväg och lät någon annan ta konsekvenserna.

Alla som har målat eller tapetserat ett rum, vet vad som krävs för att det skall bli ett bra resultat som håller i längden!
Att välja kulör och köpa färg går ofta väldigt lätt och snabbt, men allt grundarbete, med slipning, spackling, slipning och spackling igen, är det svåra och framförallt tidskrävande.

Alla har vi väl tagit en genväg med spacklingen någon gång, men med tanke på det dåliga resultatet som drabbar oss själva gör vi inte om det. Det är helt enkelt inte värt det!

Att bygga ett bolag är som att måla ett rum, man måste göra grundarbetet ordentligt.

Det kräver

  • planering,
  • förberedelse,
  • tålamod,
  • uthållighet och inte minst
  • Ledarmod.

Det blir enklare med rätt verktyg och yrkesskicklighet och går smidigare om man är prestigelös och ber om hjälp med moment man inte behärskar själv.

Roligast blir det om man är flera som jobbar tillsammans och då är man dessutom fler som delar glädjen och stoltheten över det färdiga resultatet. Särskilt eftersom man även gått igenom uppkomna svårigheter och utmaningar tillsammans.

Ändå är det så många ledningar som söker genvägar, som  skickar alla bolagets intressenter till Disneyland, medan de bygger sina luftslott som glittrar och imponerar ända tills bygget blir synat i sömmarna?!

Men,

när det händer har Ledningen redan checkat ut från sin genväg och lämnat konsekvenserna åt någon annan.

Kanske är det dags nu att marknaden inte låter sig imponeras av fuskbyggarna längre utan istället reagerar som dagisföräldrar?

Ha en härlig sommar!

Vi hörs om en månad!

/M