Fyra saker jag ALDRIG hade gjort som anställd

Anna Fagerström

Publicerades: 17 oktober, 2012

Teckning av Jesper Wallerborg.

Det allra roligaste med att vara sin egen är att man lär sig så mycket.

Oj, det där lät ju riktigt, riktigt präktigt. Men jag tycker verkligen att det är en av de stora behållningarna.

Ni som har haft en anställning, slutat och startat eget kanske känner igen er?

För mig var det så här. Fantastiska kolleger och ständigt nya utmaningar gav mig massor av nya lärdomar varenda dag. På det en rejäl dos adrenalin under direktsändningarna. Vad mer kunde jag begära?

Men sedan jag startade eget har jag – helt frivilligt – gett mig in på för mig helt nya områden.   

Ett:  

Som anställd skulle jag aldrig i livet ha placerat mig framför en filmkamera. Men nu, som egen företagare, gör jag det gärna. 

Två: 

På mitt förra jobb hade jag förmodligen inte haft anledning att hålla webbinarier (seminarier på webben). Men det har jag nu.

Tre:

Jag hade garanterat inte varit med och gjort en liten tecknad film om det ganska kaxiga ämnet ”hur man når en publik”. Men det har jag gjort nu. (Varsågod – premiär här!)

Fyra:

Och tanken att ställa mig på en scen på Stockholmsmässan och hålla föredrag skulle aldrig ens ha föresvävat mig. Men det gjorde jag, inför hundratals människor, i helgen. Med glädje! 

Så – varför ger jag mig på såna här saker nu, men inte förr? För mig är det så tydligt. En alldeles ny liten motor har gått igång i mitt inre. Denna motor drivs av det budskap som jag vill nå ut med. 

Som min egen bestämmer jag själv när, var, hur och vad jag ska göra för att nå ut. Det finns inget ”så här jobbar vi här” att hålla sig till. Det är bara att testa. Vill jag göra en webbvideokurs – så gör jag det. Vill jag köra webbinarier, så… Ja, ni fattar.

Jag misstänker starkt att det inte är bara jag som testar nytt. Vad har du lärt dig som egen företagare?