Gör näringsfrämjarna ansvariga för sin rådgivning

Janne Näsström

Publicerades: 15 mars, 2015

Näringsfrämjarna har pinsamt låg kompetens om småföretagande. Ytterst få har själva drivit företag. De som har en till synes relevant utbildning, har pluggat storföretagande eller offentlig förvaltning.

Det här leder till att myter frodas. Den mest spridda är att småföretagare har lägre kostnader och därför kan hålla lägre pris.

Ovanpå detta kommer att näringsfrämjarna är hårt statistikstyrda. De har politikernas uppdrag att redovisa så många nystartade företag som möjligt. Effekten blir samma typ av pinnräkning som poliskåren ägnar sig åt.

Okunniga och statistikstyrda näringsfrämjare kan göra livet till ett helvete för nyföretagare. Låt mig ta ett exempel, som ytterst få av dessa tjänstemän känner till. Det rätta svaret på frågan om man ska ta med sig maken eller hustrun i företaget.

Svaret är nej, håll anhöriga borta. Skälen är 60 kapitlet inkomstskattelagen och reglerna för A-kassa.

Enligt inkomstskattelagen kan normalt bara en i familjen vara företagsledare. Övriga kallas medhjälpare och deras löner läggs på toppen av företagsledarens. Sambeskattningen finns kvar för småföretagare. Det finns lagliga möjligheter att  avlöna familjen, men då måste man kunna reglerna. Vilket näringsfrämjarna inte kan.

När det gäller A-kassan är smittorisken ännu större. Det räcker med att du sätter din fru som suppleant i styrelsen, för att hon ska bli avstängd från A-kassan. Suppleanten är lämpligast en pensionär. Men det har näringsfrämjarna inte en aning om.

Om din fru eller man skulle bli arbetslös, försök inte ordna ett jobb i företaget. Efter första lönen räknas han eller hon som företagare, blir avstängd och är inte välkommen tillbaka förrän du lägger ned ditt företag och säljer alla dess tillgångar. Inte heller det vet näringsfrämjarna.

Lämpligt vore att göra näringsfrämjarna ansvariga för sin rådgivning, vilket är fallet vid finansiell rådgivning.