”Gör sådant du blir manisk av – så att du orkar”

Hanna Brodda

Publicerades: 24 maj, 2010

Det var riskkapitalistgurunMats Gabrielssons råd på Almis företagarfrukost i Kulturhuset häromveckan. Mats Gabrielsson, med investerarföretaget GIAB, har hållit på med företagsinvesteringar sedan tidernas begynnelse, men det är först i samband med TV:s Draknästet som han blivit mer av en guru. TV har ju bland annat den effekten.

I publiken satt 250 blivande och nuvarande entrepenörer som alla fått låna, eller funderar på att låna, pengar från Almi. Han berättade om dödens dal – när ett företag har en omsättning på mellan 50 miljoner och 2 miljarder så blir allt riktigt tufft. Det blir svårt att få in riskkapital och svårt att växa.

Där sitter vi, de flesta av oss har för länge sedan satt sprätt på våra lilla Almi-budget och funderar på hur vi ska få ihop till semestern. När vi har en omsättning på ett par miljarder blir det alltså tuffare. Nu är bäst alltså, som alltid.

Han sa väl inte så mycket uppmuntrande över huvud taget, men en sak sa han som var kul. Du behöver inte känna dig ensam om att vara helt knäpp. Det är snarare en fördel. Gabrielsson har träffat många entrepenörer och hans erfarenhet är att entrepenörer, de som har en förutsättning att lyckas, har två saker gemensamt:

  • Han är galen. Allt blir ibland bäcksvart och sedan följer en fantastisk tid och sedan svänger pendeln tillbaka igen. Gabrielsson menar att en entrepenör har en viss man- och depressiv läggning. Hans råd: ”Gör sådant som gör att du kommer upp och mår ditt bästa, då jobbar du bättre.”
  • Han är jävligt envis. Han tar inte nej för ett svar. När någon säger nej till ett lån eller en affär, går den framgångsrike entrepenören vidare, vidare och vidare.

Jag håller med, han sa ”han” väldigt många gånger, men jag tror inte att det var mer än en miss i genustvätten av manuset, förmodligen gäller samma sak om entrepenören är en kvinna.

.

Mats Gabrielsson, investerare känd från TV.