Gott Nytt År kära entreprenörer

Niklas Gerholm

Publicerades: 30 december, 2015

Hej på er alla,

Jag är ledsen över att jag försummat bloggandet. Det var inte alls min mening då jag åtog mig uppdraget. Men som ni vet gäller det att i första hand se till att pengarna kommer in. Och i andra hand gäller det att försäkra sig om möjligheterna att pengarna kommer in.

Jag tänkte så här kring nyårstider sammanfatta lite av det år som gått för min del. I juni sa jag alltså upp mig från mitt jobb för att satsa på entreprenörskapet. Jag visste det innan men vårt land är inte det mest företagarvänliga. Jag beundrar alla som kavlar upp ärmarna och startar upp det om de tror på. Så vilka lärdomar tar jag med mig från 2016?

Att marknadsföring är det viktigaste i din rörelse

Under hösten byggde jag 3 webbsidor som fokuserar på marknadsföring men jag har inte haft tiden att gå offentligt med dem än. En småföretagares största problem är att nå ut. 2016 kan bli det år då jag fokuserar på att lösa det problemet åt oss. Kontakter är etablerade men som min svåger alltid sa mig: ingenting är klart förrän det är betalt. Jag tror i alla fall ni kommer gilla det.

Ingenting är klart förrän det är betalt

Besvikelser och lyckorus avlöser varandra i en startupfas. Man lär sig ganska snabbt att aldrig ta ut något i förskott. Jag minns en gång för länge sen då en mycket stor rörelse var en millimeter från att signa ett mångmiljonsponsorskap med mitt företag men det blev aldrig något. Folk hördes inte av. Åsikter förändrades. Möten ställdes in. Ändå hävdar jag att man har rätt att fira vissa delmål ibland. Men inget är klart för än det är betalt.

Sponsorskap är tunga grejer

Går din intäktsmodell ut på sponsorskap? Försök tänka en gång till. Sponsorskap är svårt och ingenting en rörelse bör överleva på i längden. Men ibland är det inte bara den enda möjliga utan också en rätt väg. I mitt fall med podcasten Punschverandan är det en bra väg att gå. Än så länge har vi inga intäkter även om dialoger finns och har tagits. Det har varit så där nära igen men olika omständigheter välter vagnen. Men hey… Det är entreprenörskap. Det är därför vi sitter här och inte på ett kontor 9-5 och längtar till nästa semester.

Alla entreprenörer är inte nödvändigtvis alltid de skarpaste knivarna

Det gäller även mig. Man ska tvivla på det man gör då och då. Ju mer jag rör mig på entreprenörstorgen desto mer inser jag att även entreprenörer har fel och brister. Det är skönt att inse att alla omkring en bara är lejonhannar.

Håll många bollar i luften men jonglera inte med fler du kan klara av

Jag är en säkerhetsmänniska. Då jag sa upp mig valde jag att skaffa mig backupplan 1,2,3… 6 och så vidare. Här har ni en man med hängslen, livrem och skyddsnät. Jag har förberett 6 webbplaster, jobbar på ett manus, tagit flertalet kontakter inför 2016 gällande uppdrag, tagit två konsultuppdrag, arbetar på Punschverandan och lanserar en podcastsida till. Dessutom har jag sparat undan mängder med jobb att söka om allting skiter sig. Men som sagt: ingenting är heller klart förrän det är betalt. Allt det här kan jag heller inte klara av. Men hellre säga upp sig från uppdrag än att inte ha några.

Jag skulle kunna hålla på länge till med lärdomar jag gör så gott som dagligen. 2015 har låtit mig identifiera att skrivande, kreativitet, ide och energi är mina färdigheter. Det är en hyfsat unik kombo som jag förpackar in i mitt varumärke att bygga nästa år. Årets sista fyra månader var en startsträcka. Nu lyfter vi. Jag vill tillönska er alla ett riktigt gott nytt 2016. Jag vet inte hur det är med er men jag kan inte vänta tills helgerna är över så man kan börja jobba igen. Jag brinner! Brinner som fan.

Tills nästa gång, Niklas.