Gratissjukan har spridit sig från nätet till underhållning

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 7 augusti, 2014

Trolleriet i sommar har gått rakt åt skogen. Trots att jag anlitat några av landets bästa varietéartister, trots att tältet står mitt i turistmetropolen Västervik, så kommer inte publiken.

Till sist tvingades jag avboka artister och ställa in. Fredag-söndag kör vi vår egen föreställning gratis, för att förhoppningsvis kunna ta bilder från fullsatta föreställningar, för marknadsföring utanför Västervik.

Det som fick mig att avbryta var publiktillströmningen till en föreställning med Sveriges i mitt tycke bäste clown. Han heter Max och är den som tillsammans med Manne är mest känd i landet.

När Max kom till Västervik, hade han spelat ett 40-tal välbesökta föreställningar på andra håll. Här bestod publiken av en mormor med två barnbarn. Efter den smällen var det bara att bryta.

Vad beror det på?

Värmeböljan. Cirkusarna har tappat 10-15 procent av publiken jämfört med förra året. Förra året, när tältet stod i vår lilla by, hade vi ett snitt under den här perioden på drygt 50 åskådare per föreställning. Vi borde alltså ha legat på drygt 40 i år. Inte en mormor med två barnbarn.

Gratissjukan har spridit sig från nätet. I Västervik satsas miljoner av skattemedel på gratisevenemang. Folk har vant sig vid att inte behöva betala för att bli underhållna. När vi fanns i vår by, så var trolleriet ett spännande besöksmål. Nu flyttade vi rakt in i gratisträsket.

Turismen har ändrat karaktär och har inte den omfattning som statistiken visar. Fakiren som vi engagerade under fyra dagar, gav sig på eget bevåg ut på gatan för att marknadsföra varietén. Han kom tillbaka efter två timmar och meddelade att det inte fanns något folk på stan.

I brist på turister var jag utlämnad till den lokala publiken. Som vill ha allt gratis och kaffe ska ingå.

Nu kör vi de sista föreställningarna gratis. Dessutom har jag anlitat en clown som kör egna föreställningar, för att jag ska kunna ta publikbilder på en massa glada barn, för marknadsföring av vårt evenemang till nästa år. För jag ger inte upp. Till skillnad från alla dessa tjänstemän, som ser jobbet som ett sätt att skaffa sig lön och ledigt, handlar det här om min passion.

Välkommen till våra föreställningar 8-10 augusti. Det är gratis. Fri entré. Platsen är Kulbacken mitt i Västervik. Tältet står framför museet. Enligt clownen Max med 40 år som artist, är det en unik lokal och landets bästa scenrum för varieté.

Tider:

Fredag 8 augusti:

13:00. Vår trolleriföreställning Hovillusionist Hector Hofzinser, specialskriven för friluftsmuseet Gamla Linköping och spelad 24 gånger. Den sitter…

17:00. Clownen Mike. På vintern sjukhusclown, enligt pressen rena medicinen för barn.

Lördag 9 augusti:

13:00. Clownen Mike

17:00. Hovillusionist Hector Hofzinser.

Söndag 10 augusti:

13:00. Hovillusionist Hector Hofzinser.

18:00. En helafton om och med Dan Anderssons visor.