Grundkurs i att förlora 30 procent på en timme.

Gustaf Brickman

Publicerades: 18 juni, 2012

Klockan 16.30 i fredags kom ett pressmeddelande från oljeprospekteringsföretaget Petrogrand. Det var en uppdatering kring de senaste oljeborrningarna och trots att det flera gånger stod att allt ”går genom plan”, så var det en annan ordkombination som väckte intresset hos läsarna.

Orden ”begränsade volymer” utlöste en storm av sällan skådat slag, ungefär som om man hade räknat med obegränsade volymer olja. Inom loppet av en timme hade kursen gått från 24 kronor till 14, och cirka 300 miljoner kronor i börsvärde hade utraderats. På en timme!

Då fick VD:n nog. Han skickade ut ett nytt pressmeddelande och upprepade att allt gick enligt plan, och att det inte fanns något i det pressmeddelandet som skulle uppfattas som negativt. Begränsade volymer innebar inte att det bara fanns en liten oljepöl, inte alls. Det var bara en term som man använder för att beskriva fynd.

Det pressmeddelandet gick ut 17.30. I dag 09.30 öppnade aktien på 20 kronor igen, nästan 40 procent högre än på fredagskvällens paniktryckande på säljknappen. Jag lider med alla de småsparare som förlorade mycket pengar på att sälja enbart för att kursen sjönk – och inte för att något faktiskt hänt.

För det som faktiskt hade hänt var att allt gick enligt plan. Och det är normalt sett mycket bra nyheter för ett oljeprospekteringsföretag. Ja, för oss allra flesta till och med.