Håll skärpan i börsmörkret!

Gustaf Brickman

Publicerades: 19 december, 2011

Nu har världens börser varit oroliga och tråkiga i över ett halvår. Och för oss som sparar på längre sikt har det gått så långt att man nästan tappat lite geist. Man orkar kanske inte ens hålla sig uppdaterad längre utan går bara och väntar på den där vändningen som förr eller senare kommer.

Men när den kommer är svårt att säga – under finanskrisen kom börsvändningen snabbt. efter att ha fallit mycket och snabbt stod börsen sedan stilla och stampade i cirka tre månader, ungefär som den gjort de sista månaderna här. Och sedan sköt den fart. Och när den väl sköt fart gjorde den så med besked, i alla fall i procent räknat. Och det är ju det som är det viktiga. På ett år gick Boliden från under 20 till 110 kronor – 450 procent på 12 månader.

De som sitter med aktier nu längtar bara efter att proppen ska släppa, ju tidigare desto bättre. Men för de lyckliga som nu sitter med kontanta medel, och väntar på rätt tillfälle att gå in – håll fokus! För när börsen väl börja stiga så kommer det troligen att gå snabbt. Om vi återigen tar Boliden och finanskrisen som exempel, så tog det bara två månader för Boliden att dubbla sin aktiekurs – ett rent lättnadsrally var allt som behövdes.

Om det är svårt att säga när det vänder, så är det minst lika svårt att säga varför. Men jag tror personligen inte att vändningen kommer att ta fart tack vare positiva nyheter. ”Lånekrisen är över” kommer inte att vara löpsedeln som gör allt bra igen. I stället är det bristen på negativa nyheter vi ska hålla utkik efter. Den där veckan när det inte står något om Grekland, Italien eller USA, och när ingen tidning citerar Konjunkturinstititet. Och där USA:s statsskuld bara nämns två gånger. När vädret och Lotta Engberg åter hamnar högst upp på Aftonbladet, och man måste scrolla en bit för att nå ekonominyheterna, då börjar vi närma oss köpläge igen. Och det finns ett till tydligt tecken, som jag tycker mig skönja på sina håll redan nu: Börsen är trott på att reagera på dåliga nyheter! En dålig nyhet för ett halvår sedan gav en stor effekt på OMX, men nu börjar markanden bli lite mätt. Och avsaknaden av nyheter leder allt oftare blåa dagar på Stockholmsbörsen. Men viktigt att säga är att köpläget kan ha uppstått redan innan vi ser det tydligt. Börsen är snabb, den ligger före konjunkturen, och före ekonomijournaliterna som glömt bort hur man skriver annat än domedagsprofetior.

Personligen börjar jag bli lite nyfiken nu, min egen portfölj har nämligen legat stilla som en död fisk de senaste veckorna. Lite sprattlande så där, men väldigt stilla. Detsamma gäller de enskilda aktierna i portföljen. När det sker brukar man prata om en konsolidering, aktiens volalitet sjunker och allt känns lite lugnare. Efter en konsolidering sker dock allt som oftast ett utbrott, och ju längre konsolideringen varat, desto större utbrott. Inget av detta är så klart hugget i sten, men det brukar se ut så. Vilket håll utbrottet sker åt, det är dock en klart svårare fråga. Där kan man bara hoppas.

Men min poäng är följande – det må se ut som att det inte händer så mycket på börsen just nu, men det är ett tecken i sig. Så håll fokus nu, och deppa inte ihop. För det vänder alltid när man minst anar det.