Halverad bolagsskatt upp till en halv miljon kan ge småföretagen en riktig injektion!

Gustaf Brickman

Publicerades: 9 december, 2013

För juridiska personer tillämpas i dag platt skatt, numera sänkt till 22 procent. Alla bolag som gör vinst betalar den här skatten, oavsett om vinsten är 100 000 kronor eller 100 miljoner kronor. Att vi sänkt den till 22 procent gör att vi hamnar på en attraktiv nivå internationellt sett och därmed kan få fler stora bolag att stanna i landet. Det är en bra sänkning, men en som framför allt riktar sig till storföretagen och att behålla dem, dess arbetstillfällen och skatteintäkter i landet.

Den gör dock inte mycket för att få småbolag att satsa och investera. Visst, det blir några tusenlappar i besparing, men mer än så är det inte för de allra flesta.

Så nu rör vi runt lite – vad händer om vi halverar bolagsskatten på vinster upp till, säg, 500 000 kronor? Ja, flera saker så klart, men den direkta effekten blir att bolaget som gör 500 000 kronor i årsvinst får drygt 50 000 kronor till i kassan. Det är pengar som kan hjälpa små företag att bygga en buffert, få bättre likviditet (ett av småföretagens största problem) och känna sig allmänt tryggare.

Men mer då? Jo, i dag försöker de flesta småföretag göra så små vinster som möjligt. Många är enmansföretagare och tycker kanske att det känns olustigt att betala skatt både på sin egen lön och på företagets lilla vinst. Om något försöker man gå med så pass mycket vinst att man kan ta en aktieutdelning, men likväl är strategin att ”tömma” bolaget på så mycket pengar man bara kan.

Visst finns det företag som växer och investerar ändå, men Sverige har en ovanligt låg andel medelstora företag, helt enkelt för att det är för svårt eller för oattraktivt för dem att växa. ”Hellre pengarna i min ficka än i företagets”, tror jag kan sägas vara en allt annan än ovanlig inställning bland landets småföretagare.

Men om bolagsskatten vore 11 procent, ja då vill jag tro att saker och ting skulle hamna i ett annat ljus. Helt plötsligt öppnar vi upp ett sätt att billigt kunna bygga ett investeringsutrymme inne i bolagen, ett utrymme som kan användas till att öppna en ny butik, våga anställa, ja allt det där som storföretagen gör.

11 procent skatt är det ju inte ens någon vits att skattefuska för, och vem vet, bara det kanske skulle göra en sådan reform till en plusaffär. För jag är ju väl medveten om att det skulle kosta pengar. Frågan är dock hur dyrt det skulle behöva bli – den förra sänkningen, med 4,3 procentenheter, kostade 16 miljarder, men då sänkte man ju även skatten på vinster som var 100 miljoner och 10 miljarder. Bara att sänka Handelsbankens skatt kostade alltså 630 miljoner kronor! För den summan kan du snabbt räknat sänka skatten för 12 500 småföretag som det i exemplet ovan.

Nå Borg, Löfven, Lööf och ni andra som säger att småföretagen är så viktiga för Sverige: Kanske något att tänka på? Ni blåa kan ju hävda att det är bra för tillväxten, och ni röda kan ju om inte annat häva att det är ganska rättvist.

Och ni andra, dela på facebook om ni håller med – här ska drivas opinion!