Hans dubbla pudel räcker inte

Anders Andersson

Publicerades: 30 augusti, 2010

Jag såg just hur Mats Qviberg gjorde en dubbel pudel i detta inslag i Aktuellt.

Han har gjort sig känd som den kaxigaste i finansvärlden och varit en hyllad guldgosse i media. Nu stod han där, ertappad med byxorna nere, och tittade lite tafatt i studiobordet och sa:

– Jag vart inte rätt man att leda HQ Bank.
– Jag förstod inte de affärer som vi sysslade med.

Han försökte få oss att tro att han inte fått veta att Finansinspektionen gång på gång under två år kommit med allvarliga anmärkningar om att redovisningen varit grovt felaktig och att värdet på bankens säkerhet rasat i botten. Men hans pudel i TV räcker inte. Detta är en skandal, oavsett om han ljuger eller talar sanning:

  • Om han och övriga styrelsen känt till anmärkningarna har de varit tvingade att agera. De har då också svikit aktieägarna, som enligt lag måste få den här typen av information.
  • Om han som storägare och styrelseordförande inget fått veta är det tecken på att han inte brytt sig om hur bolaget skötts, inte haft kontakt med sina medarbetare och inte tagit styrelseuppdraget på allvar. Detta är då ett varnande exempel till andra i företagarvärlden som sitter i styrelser. De måste inse att styrelsen alltid har ansvaret.

I dessa tider när det talas mycket om revisorernas roll i våra företag så undrar man också vad revisorerna i HQ Bank gjort under två år. Hur har de kunnat undgå att upptäcka de brister som Finansinspektionen sett? Hur kunde de bevilja styrelsen ansvarsfrihet?

Skandalerna i HQ måste nu bli ett fall för både Revisorsnämnden och polisen.

Som så ofta är det vanligt folk som kommer i kläm:

  • Småaktieägare som haft förtroende för honom fick under måndagen se aktien sjunka med över 80 procent på några timmar.
  • Bankkunderna kom inte ens in på HQ Bank, som var stängd under måndagen. De som har mindre än en halv miljon på sina konton klarar sig med hjälp av bankgarantin. De 900 kunder som har mer riskerar sitt kapital.
  • De som har aktieindexobligationer utställda av HQ Bank och fonder i HQ:s fonder ska inte förlora något. Men HQ:s fondförvaltare, som troligen blir av med jobbet är nog inte särskild motiverade i sitt jobb den närmaste tiden. Försäljningen till av fondbolaget till Öresund är tydligen inte heller klar.
  • Många anställda som lånat för att köpa konvertibler i HQ-bank förlorar både sina pengar och sitt jobb.

Mats Qviberg själv förlorar säkert några hundra miljoner. Men han bryr sig inte:

– Jag är inte intresserad av pengar, sa han på fullt allvar i Aktuellt.