Har du en uttalad Twitterstrategi för ditt företag eller bara kvittrar till till lite då och då

Redaktionen

Publicerades: 16 december, 2013

Har du en bra Twitter strategi som del i din sociala mediamarknadsföring?

Lugn, de flesta företag har inte det, utan startar Twitterkonton utan en tanke på hur de ska kommunicera.
Jag läste nyligen en artikel, om Punkt SEs undersökning ”Svenskarna och Internet 2013” som visar att nästan en femtedel av svenskarna, 17 procent, använder Twitter. Det är en fördubbling jämfört med för två år sedan. Samma undersökning visar att Instagram används av nästan lika många, 15 procent.

Ju större företag ju sämre strategi kring Twitter. Här visar det sig att det är de små företagen och t o m enmansföretagarna som har övertaget. Men det är många enmansföretagare som twittrar om allt möjligt – och inte bara om sitt företagande och vad man löser för problem för kunder. Det är därför bättre att särskilja sitt privata twittrande med sitt företagstwittrande, tycker jag!

Men det finns de som tycker helt annorlunda, och tycker att man ska blanda. Frågan är ju egentligen – vad förväntar sig dina följare ska komma från dig? Jo, en del kan du faktiskt beskriva i din ”bio”, dina få meningar som beskriver ditt Twitterkonto, och som faktiskt lockar andra och gör att andra väljer att följa dina Tweets.

Det viktigaste målet för ett företag är att säkerställa att man överlever och skapar tillväxt. Och förstår att en viktig del i det är bygga upp ett intressant varumärke som gör att människor får förtroende för företaget och därmed vill följa av olika skäl. För att möjliggöra att ha kontakt med befintliga kunder och potentiella kunder och etablera en relation kan sociala medier vara mycket lönsamt för alla verksamheter som vill växa. Ett bra sätt att nå det målet är att använda att integrera sociala medier i sin externa kommunikation. Och det är här Twitter kommer in

Regelbundet twittra är A och O
Att regelbundet tweeta om ditt företag, och framför allt bjuda på tips, råd, kunskap, lite personliga reflektioner från företagets omvärld, dela andras affärsnyttiga tweets inom ditt företags område, är ett perfekt sätt att börja bygga ditt varumärke med hjälp av Twitter. 

Det är ett utmärkt sätt att fånga människors uppmärksamhet kring vad du och ditt företag är bra på och har att erbjuda. Men bör inte vara rena säljbudskap. Det är ett ”no-no”. Att retweeta (skicka vidare) kända personer och företags inlägg är det bästa sättet att börja bygga upp uppmärksamhet kring dig och ditt företag. Ha gärna som mål: Att bli ett intressant ”filter” och en person/företag som folk gärna följer, för att de inte själva hinner ”bevaka allt”. Att bli en ”influerare”. Låter kanske stort och svårnått men det är egentligen inte så svårt att nå inom ditt ”gebit” för man når snabbt ut i Twittervärlden bara man har en tydlig plan för vem man vill nå och varför.
Ett annat bra tips är att lägga in dina egna kommentarer kring ett retweetat inlägg inom parantes. Använd hashtags (#) kring viktiga sökord så att just dina tweets hittas när folk använder sökfunktionen i Twitter för att leta efter intressant innehåll som kanske trendar just nu.

Enligt Twitter, kan ett inlägg som inkluderar en hashtag följt av ett sökord dramatiskt öka populariteten kring ett inlägg. Genom att använda viktiga hashtags kan hjälpa företag i en konversation och samla alla de personer som är intresserad av det sökordet /ämnet vid det aktuella tillfället.
Tweeta och retweeta  

Att få dina egna tweets retweetade bör vara ett av dina primära mål. Tweets som har retweetats kan få en stor publik och uppmärksamhet, vilket starkt kan bidra till att ditt varumärke sprids. Så när du läser något som är relaterat till din verksamhet som du tycker är tillräckligt intressant att dela vidare (retweeta), se till att du inkluderar URL:en tillsammans med det inlägg. 

Enligt statistik är chansen att det är dubbelt så många som kommer att svara dig eller retweeta det du skrivit om om det ingår en länk till det som inlägget handlade om.

Verktyg för att Twittra
Om du beslutar dig för att använda Twitter som hjälp för att förstärka ditt företags kännedom till omvärlden är det viktigt att du loggar in på Twitter varje dag och engagerar dig med de som redan valt att följa dig eller ditt företag på Twitter. Det finns flera bra verktyg för att enkelt följa vad som trendar inom dina områden, vad de som du följer skriver, vad de som följer dig tycker, tänker och retweetar.  Testa några och se vilket som passar dig bäst. T ex

Båda kan du logga in till via datorn, ipad eller de har också bra app:ar. Dessutom har ju Twitter egna appar båda för smartphones eller läsplattor också. Twitter har också en jättebra kom igång guide på sin webbplats som förklarar alla uttryck och hur man kommer igång. Läs mer här

Skapa förtroende
Skapa förtroende kring dig och ditt företag genom att alltid publicera innehåll av hög kvalitet, det är superviktigt för ditt företagstwittrande. Att använda Twitter och integrera Twitter som en del i ditt företags sociala media strategi har visat sig vara mycket effektivt och affärsnyttigt. Dock är det alltid viktigt att ha koll på vem det är du skriver för, vem är din målgrupp, och är den Twittermogen 

Att marknadsföra tweets som du vet kommer att uppskattas i din omvärld kan bli den perfekta starten för att börja få ett antal följare och bli populär att följa. Ha också din Twitter profil länkad direkt till ditt företags webbplats och blogg kan också bidra till att du får mer uppmärksamhet och större intresse för ditt företags verksamhet.
Att ha ett antal trovärdiga följare och under kan vara till stor hjälp för att föra ut intressanta nyheter. Positiva kommentarer om ditt arbete kommer garanterat att bidra till att fler potentiella kunder börja skapa ett förtroende för dig. Om trovärdiga rekommendationer kring dig, dina tjänster eller produkter kommer defintivt att stärka dina kort.

Men det gäller också att ha en trovärdig och professionell webbplats annars finns risk att trovärdigheten får sig en törn. M a o räcker det inte att vara duktig på att föra ut din kompetens och ditt företags varumärke i Twitter. Det är bara en del i en övergripande Inbound marketing strategi, men det är ett lätt socialt medium att komma igång med och får också snabbt uppmärksamhet.
Det är också bra att följa t ex Twitter själva på Twitter och företag och personer du själv gillar, har som förebilder eller som du tycker skriver intressanta saker, dels för att lära dig själv men också att dela vidare till din målgrupp.

Lycka till så ses vi i Twitterrymnden:
Följ gärna mig på @annicathorberg eller @inboundsthlm så lovar jag att höra av mig tillbaka.

 

PS Du kan också ladda ner mitt whitepaper Twitter för företag