Har en företagare råd med demokrati?

Janne Näsström

Publicerades: 6 september, 2014

Härom veckan fick jag en mindre chock. En person, som jag har stort förtroende för, berättade att vissa, många till och med, i vår lilla stad ser mig som en bråkmakare, beroende på mina vassa debattartiklar i lokaltidningen.

Så är det i alla småstäder. Du ska inte sticka ut, du förväntas flyta med strömmen och göra som alla andra. Vilket är svårt om man ska lyckas som företagare. Här gäller det att bryta mönster och göra vad ingen annan gjort.

Hur det kan gå för uppstickare finns det många exempel på. I begynnelsen blev Ingvar Kamrad bojkottad av svenska möbeltillverkare. Hans idéer om rationell produktion och platta paket gick inte hem. Följden blev att Ikea flyttade delar av tillverkningen till Polen.

Kamprad vann den striden. Men för andra fritänkande företagare har det gått sämre.

Insikten om att närsamhället stör sig på min vassa penna väckte en del tankar. Hur är det till exempel ställt med den lokale företagarens möjligheter att utnyttja sina demokratiska rättigheter? Riskerar man att bli bojkottad för avvikande åsikter? Riskerar man att bli straffad hela vägen till konkurs för att inte tycka som andra?

Jag har inget svar, mer än att trångsynthet är ett hot mot allt vad demokrati och utveckling heter.