Här upptäcker jag en ny värld – för en ny tidning

Anders Andersson

Publicerades: 24 oktober, 2013

Kor, avelstjurar, jordbruksmaskiner, svinfoder och DVD-underhållning med skördetröskor. . .

I två dagar har jag upptäckt en annorlunda värld fjärran från den i storstans kontorshus som jag är van vid. Där på Elmimässan i Jönköping träffade jag också på en målgrupp för Driva Eget som var intressantar än jag anat.

Jag och Camilla Björkman var där för att premiärvisa vår nya tidning för LRF:s medlemmar, Driva Eget – gröna näringar. Jag försökte locka till mig läsare av alla slag, fast intresset i kostallarna var begränsat…

Vi har haft inställningen att lantbrukare inte tillräckligt mycket tänker affärsmässigt och inte ser sig själva som småföretagare. Det är inte heller så konstigt att det är på det viset när monopolistisk tendens och hårda regleringar inte uppmuntrar till samma entreprenörskap som i andra branscher.

Men jag träffade många lantbrukare som resonerade precis som vi i Driva Eget – att bra lönsamhet är viktig och att pengar kan användas för att förverkliga drömmar. Det märkte jag i varje fall när jag talade med de fyra lantbrukare som på denna lantbruksmässa premierades som de som bäst tänker på miljö och hållbarhet. Läs om dem HÄR.

Till Driva Egets och LRF Medias monter kom också Lennart Nyström, som ett levande bevis på andan i Gnosjö där han bor. När han vid 66 års ålder slutade som lantbrukare fick han mer tid över till att jaga. Då tänkte han att det väl borde gå att tillverka jakttorn i behändiga monterringssatser lätta att frakta.

Eftersom ingen tillverkatt sådana tidigare satte han direkt igång med tillverkningen. Hittills har han sålt över 300.

– Jag har inte behövt lägga en krona på marknadsföring. Kunderna som köpt är nöjda och sprider vidare att jag gör bra grejer, säger han och vilar benen ett tag med att ta plats på tidningstravarna med vår nya tidning, som vi delar ut till mässbesökarna med hjälp av tjänstvilliga LRF-anställda.

Urban Eriksson från Falkenberg (bilden nedan) berättar också om ett intresse vid sidan av sitt lantbruk i Falkenberg – aktier.

– Jag ärvde litet pengar 1962. De satsade jag i ett knippe aktier. Sedan dess har de där pengarna vuxit så att det blivit två nollor till på slutet. Det hade det då inte blivit om jag i stället köpt kor för de pengarna.

Nu kommer han till mig och frågar om han ska köpa aktier i Tele2 efter den kraftiga nedgång som varit,  och jag svarar att han nog kan spå framtiden bättre än jag. Så ger han mig och mina läsare ett aktieråd:

– Jag brukar köpa aktier som snabbt sjunkit orimligt mycket. Ofta funkar det eftersom börsen brukar överreagera.

I jordbruket tycker han att det går lättare att tjäna pengar på ”guldkant” än på ”brödföda”:

– Har du jordgubbar sa kunderna som skulle köpa sådana av mig utan att fråga om priset. Skulle de köpa potatis var alltid priset det första de tog upp.

Så nog finns det bönder som är duktiga på ekonomi och affärer – och som liksom Urban delar med sig av sina råd.

PS. Skördetröskunderhållningen som jag skriver om i början gäller de DVD-skivor som min tidningskollega Kenneth Fransson på LRF Medias Traktor Power producerar. I LRF-montern var försäljnigen av dessa och de nybakade kanelbullar i montern mässans stora dragplåster.