Höga leasingkostnader knäckte oss.

Lisbet Olofsson

Publicerades: 9 juni, 2011

Det är ett tufft jobb att ta beslut om att lägga ner en verksamhet som fungerar bra för kund men som inte ger vinst i slutänden. En produkt som ligger i tiden men som inte håller enda till slutet för att få snurr på verksamheten.

Vi fick mer och mer indikationer från kunderna vad som fattades och hur förbättringen kunde göras för att bli bättre. Eftersom vi hade skrivit under ett franschiseavtal så hade vi bundit oss till att följa de regler som finns. Så vi pratade med huvudkontoret som inte ville lyssna på oss utan drev på ännu mer att vi skulle göra det som så uppenbart inte fungerade.

Det är nackdelen med att vara en del i en kedja som är rätt trög att ändra på – det sker inte på en natt att driva igenom nya ideer även om man ser att de funkar. Dessutom kan man inte gå emot avtalet.

Man kan fråga sig varför i hela friden man skriver på ett avtal som inte fungerar. För det första så fanns ett behov för fem år sedan för denna verksamhet. Eftersom vi brinner för hälsa i olika former så blev detta något som attraherade oss oerhört. När vi fick se siffror och uppgifter på de kalkyler som var gjorda fanns ingen tveksamhet att det skulle fungera och gå runt. Det fanns ju vissa garantier.

Det som knäckte oss totalt var de höga leasingkostnaderna på den träningsutrustning som vi tvingades ha. Vi fick inga förmånliga inköpsvillkor via centrala villkor och fick inte tillfälle att köpa in samma utrustning billigare på annat sätt för att sänka dessa kostnader. Dessutom kunde vi inte ta in vanliga träningssugna eftersom vi inte fick konkurera med gym så träningsutrustningen nyttjades inte till fullo. Så Tomas Andebjörn hade inget val – antingen förlora mer pengar eller lägga företaget i KK.

Vi fick 10 dagar på oss – sedan skulle maskinerna tillbaka till leasingbolagen så att försöka sälja till ny ägare fungerade inte för konkursförvaltaren. Så jag spenderade några dagar med att märka upp vilket leasingbolag som skulle hämta vilka grejor. Måste säga att det blev en rätt slitsam process.

Lisbet Olofsson
HälsoZam