Hoppet Lever!

Mikael Espenkrona

Publicerades: 7 september, 2010

När vi kom till sjukhuset visade det sig att parkeringsautomaten bara accepterade mynt.
Förbannad, men också lite fascinerad av reliken från förr, tog vi oss upp till receptionen och frågade om möjligheten att växla till sig några parkeringspengar.

Nej, nej, bortsett från parkeringen där nere är vi numera en del av det kontantlösa samhället så det går dessvärre inte.
Det kunde ha blivit en väldigt dyr öronundersökning om nu inte denna ljuvliga människa hämtade sin egen börs och erbjöd oss några av sina egna surt förvärvade slantar för att kunna mata fossilen till P-Automat.

När den översvallande känslan av tacksamhet lagt sig kom tankarna smygande:

”Tänk om alla människor var lika goda som hon, då hade vi inte haft några orättvisor eller kvartalskapitalister i världen.”

Jag vaknade snabbt av mitt eget kalla konstaterande:

Det är hårt därute, djungelns lag råder, de starkaste överlever och de svaga krossas. HQ Bank bryts sönder, men pusslas passande nog ihop igen av Carnegie som strax tidigare frossade i sig den skräckslagna HQ eliten och händelsen är en del av vardagen, varken den första eller sista mer eller mindre smutsiga fighten i näringslivstoppen.

Men, hoppet lever;

  • vi fick en peng av en okänd
  • David slog ju Goliat och 
  • Luke Skywalker besegrade Darth Vader och hela imperiet!

Faktum är att i alla andra liknande sammanhang där kampen pågår, segrar till slut alltid det goda över det onda! 

I väldigt många fall blir faktiskt de onda dessutom omvända till att gå över på den goda sidan.

Mina tankar förflyttas snabbt tillbaka till näringslivet och visst var det väl så att såväl Percy Barnevik som Warren Beatty och även Bill Gates fick en bra start, men vacklade sedan moraliskt under en mörkare period av sina liv för att till slut, när makten och rikedomen var bärgad, åter leva efter och sprida vidare sina sunda och goda ideal.

Mötte även dessa prominenta personer för hårt motstånd på den rätta vägen?

Var de verkligen tvingade att vika ner sig moraliskt för att bli rika och mäktiga?

Föddes kvartalskapitalismen ur dessa och andra goda människors stukade ideal?

Om det är sant…så lever ju faktiskt hoppet fortfarande att det en dag kliver fram hjältar som står pall för allt motstånd och visar att det går att vara god hela vägen till makt och rikedom!

 

Vi hörs snart igen!

//M