Hur man blir mer kreativ

Camilla Björkman

Publicerades: 16 januari, 2011

Jag har precis skrivit en artikel till nästa Driva Eget som rör ämnet kreativitet. Det fick mig att fundera lite kring när jag själv är som mest kreativ? Som journalist är det nämligen jätteviktigt att inte bara kunna skriva, utan också att komma på nya, kreativa vinklar på artiklar, nya sätt att formulera sig och att överhuvudtaget inte köra fast i gamla hjulspår.

Det första jag insåg var att kreativitetens största fiende är att jobba för mycket. Att stressa helt enkelt. Att till exempel bara sitta och mata fram artiklar på löpande band gör att man aldrig riktigt hamnar i det där ”flowet” som gör att man får nya idéer. Man kämpar bara med att hinna ikapp och att tänka i nya banor blir snarare än stressfaktor än en fördel. Därför är det inte så konstigt att några av mina bästa idéer kommer när jag är på semester.

Jahapp, ska man då bara sluta jobba för att sitta på kammaren och filosofera fram nya idéer? Nja, det går väl inte i längden… Däremot är det nog viktigt att inte planera in varenda timme på jobb utan att ta sig tiden att göra något som får kreativiteten att rinna till. Även om det just då kan kännas onödigt. Till exempel har jag upptäckt att jag får många idéer när jag är ute och springer.

Här kommer en lista på mina bästa tips på inspiration när man har kört fast:

1. Gör något helt annat. Dra ut och spring eller ta en promenad. Då klarnar tankarna och man får liksom ny luft där uppe.

2. Stryk allt. Ibland sitter man och försöker få ihop något som bara inte går att få ihop. Stryk skiten och ta fram ett nytt, vitt papper.

3. Läs något. Jag brukar läsa historiska romaner om prinsessor i Kina och Japan. Låter urlöjligt, men de är så totalt främmande från min värld att jag för en timme eller två inte kan ägna en tanke på det jag sysslar med här hemma. Med andra ord: Jag får en tankepaus – och kan börja om på nytt när jag sätter igång igen.

4. Titta på en annan bransch. Det tipset fick jag av kreativitetsforskaren Teo Härén på Acedemy of Excellence utbildning. I stället för att stirra dig blind på konkurrenterna, kolla vad en helt annan bransch gör för att lösa samma problem. Man kan också titta på andra länder.

5. Lek med barn. Jo faktiskt, de är så befriande sköna och fria i hur de tänker att det smittar av sig.

Vad är dina bästa tips?