I Dalarna finns svaret!

Mikael Espenkrona

Publicerades: 1 februari, 2010

”Nej men, vad roligt!

Herr Söder, som bor högre upp på vår gata, var mycket stolt och glad över att jag minsann skulle till hans hemtrakter i Dalarna för att föreläsa i samband med Dalarna Business Stjärngala.

I Dalarna, förstår du, där sjuder företagandet av liv och det finns så mycket att se och så mycket att göra och inte minst så spelar Sveriges om inte världens bästa hockeylag där…” 

Det var egentligen inte förrän i minglet efter min föreläsning, som jag först reflekterade över mötet jag haft hemma på gatan, dagen före, med min käre granne.

Han är pensionerad elktronikmagister, men han låter som om han är marknadschef för Dalarna och har varit det i hela sitt liv;

  • Glad och vänlig
  • Trygg och jordnära
  • Social och ödmjuk

Där stod jag så, mitt i havet av alla dessa nätverkande dalmasar, och kände att samma beskrivning faktiskt stämmer in på dem allihop!

Jag hade nyss föreläst om värdebaserat ledarskap och effektivt nätverkande med värderingar, tillit, förtroende och respekt som ledord och när jag rörde mig i myllret av engagerade människor från allsköns företag och organisationer så slås jag av hur långt de redan kommit på dessa områden här i Dalarna.

  • Starka kvinnor i ledande befattningar utan konstiga kvoteringar

Landshövdingen, Almi, UF, Företagarna och massor av spännande företag med fantastiskt duktiga kvinnor i ledningen, engagerade och drivna. Tre av de tyngsta priserna på galan; Årets stjärnskott, Årets Företagsledare samt Årets Dalaprofil, gick alla till framgångsrika tjejer.  

  • Stolta över varandra

Jante besegras av ödmjukhet i kombination av viljan att lyckas tillsammans med andra. Så många kända varumärken; Haglöfs, Expect.com, Papelina, Göthes, CTEK, Leksands IF och inte minst Claes Ohlsson för att nämna några. På andra håll blir man aldrig profet i sin egen hembygd, men här känns stoltheten över varandras framgångar stor och äkta.

  • Framgångsrikt nätverkande

Från hela landet och även internationellt ifrån, vallfärdar man till Dalarna för att lära av nätverket kring Siljan Turism som lyckats ena så många spridda åsikter och viljor till en gemensam och fokuserad riktning mot framgång
Ännu mer spännande är nätverket kring Dalarna Business. En unik och gränsöverskridande samverkan mellan organisationer som traditionellt brukar vilja framhäva den egna förträffligheten, men som här har ett tydligt och gemensamt fokus för hela regionens framgång!

Under galamiddagen bjöds det på storartad underhållning i form av Dalarnas egen symfoniorkester som ackompanjerade såväl Janne Åström som Miss Li. Där satt jag och njöt av god mat och trevligt sällskap och funderade på mina teorier om Dalarnas tre framgångsnycklar. Då, utan förvarning, förstod jag hur allt hänger ihop. Sambandet mellan Miss Li, Janne Åström och företagen i Dalarna, plötsligt förstod jag varför de är så framgångsrika. Läs mer om dem här.

De är alla:

  • unika, de går sin egen väg och tror stenhårt på sig själva
  • positiva, de har en glädje och framtidstro som strålar om dem
  • energifyllda, de har en drivkraft och en vilja som övervinner alla hinder

I Dalarna finns svaret, om du är redo att ställa frågan.


”Jag kom hit för att själv inspirera, och åkte hem mer inspirerad själv än någonsin!”
 

 

Vi hörs om en vecka!