I nöd och lust

Niklas Gerholm

Publicerades: 4 februari, 2016

Att starta företag med en kompis kan låta som en dröm. Det här riktar sig till alla er där ute som ännu inte vågat ta steget (och I dont blame you… Sverige är långt ifrån det bästa företagarlandet man kan tänka sig) men som när en dröm om att du och din bästa kompis ska starta ett företag. Det här är mina råd till er.

 1. Ni är kompisar. Det är precis det ni är. Kompisar. Inte partners. Tänk så här. Skulle du vilja äta, sova och leva 24 timmar om dygnet med din kompis? Skulle du vilja byta ut hen mot din fru eller man? Inte? Det är nämligen precis det du gör. Eller nej; ännu värre. Du för in en till partner i ditt partnerförhållande.

 2. Har du en samlivspartner? Eller är du singel? Om du inte är singel – kommer din partner stå ut med att få ytterligare någon att dela dig med? Ytterligare en person som kommer ta din tid och uppmärksamhet. Din partner kan komma ringa dygnet runt, ställa frågor, kräva uppmärksamhet i frågor du kanske inte ens tycker är viktiga. Ni kommer bråka, ge energi, stjäla energi, ta tid av varandra. Saker som går ut över familjelivet. Ni kommer bli som ett gift par och kanske till och med mer sammanlimmade än dig och din partner. Kolla med din tilltänkta. Men inte ens hen kommer kunna svara på frågan och veta säkert utan att ha varit med om det förr.

 3. Ni är kompisar. Vad händer om det skiter sig? Ni kan ha hur kul som helst och ha en massa roliga upplevelser tillsammans men nu krävs det att ni båda drar åt exakt samma håll. Ni behöver inte vara lika varandra. Det är en styrka och nackdel att vara olika. Styrkan är att man får mer nyanserade bilder av saker och ting som ni kommer stöta på. (Kan ni ha sansade diskussioner kring det? Är någon mer prestigefylld? Då kan det bli problem). Nackdelen är ni kommer vilja agera olika i olika valsituationer. Det måste ni kunna hantera. Och vad händer med er vänskap den dag valet kan bli ödesdigert och ni båda eller en av er förlorar en massa pengar? Kan ni hantera det?

 4. Arbetsmoralen. Är båda beredda att satsa lika mycket i fråga om arbete? Om inte – hur hanterar ni det?

 5. Pengar. Är ni båda beredda att satsa lika mycket i fråga om pengar? Om inte – hur hanterar ni det.

 6. Skriv papper. Det kan kännas överdrivet fånigt men det handlar faktiskt om att gardera sig om den dagen kommer då en tvist uppstår och det är inte alls ovanligt. Skriv papper på allt. Även på möten. Mejla den andre dina mötesanteckningar och låt denne godkänna dessa om ni vet med er att ni ofta brukar ”minnas olika” från era beslut.

 7. Har ni samma grundläggande värderingar? Inget måste men om företaget har en chans att stöta på händelser där ni måste göra ett val och det konflikterar med just grundläggande värderingar så kommer ni få något saftigt att bita i. Jämför med att en man gör sin fru gravid trots att han inte vill ha (fler) barn men hon är totalt emot en abort.

 8. Döda all prestige. Det är företaget som går först. Inte ditt eller din partners ego. Märker du dessa tendenser kan det bli riktigt farligt.

 9. Ett företag är som att ha ett barn ihop. Det måste vårdas, tas omhand och man bör ha liknande värderingar då man formar det.

 10. Företagande är en livstil. En sån klyscha men det är sant. Det här passar inte många alls. Det är därför vi har så få entreprenörer. Kanske är det tur ändå. Men vet du att din partner är redo att börja leva som en företagare? Är hen beredd att leva utan pengar i minst ett år (normal tid innan man får intäkter) och satsa allt hen har? Om hen säger ja: hur tänker hen hantera dessa problem under den tiden? Nöj dig inte med ”det löser sig”. Kräv riktiga planer som är realistiska.

 11. Ha kul! Det är slitsamt men också väldigt kul att ha företag ihop. Det här är hårda ord men jag är inte känd för att linda in saker i mjukhet. Så här är det och det är lika bra att någon säger det. Men kan man hantera det är det helt underbart att driva företag. Jag själv kan aldrig se mig gå tillbaka till ett vanligt jobb efter snart 6 månader i frihet. Jag har inte tjänat en spänn (jo några tusenlappar) än på det jag gör men det måste få ta sin tid och jag har haft mina lösningar för att hantera det. Mitt råd är att du ser till att du har så lite utgifter som möjligt i början och att ni båda täcker dessa. Det är back to back som gäller. Du kommer lära dig enormt, du kommer göra dig illa men framförallt kommer du känna en frihetskänsla som du längtat efter. Annars skulle du inte läst ända hit.