I sommar får vi se om trägen vinner

Janne Näsström

Publicerades: 15 maj, 2015

Vi startade vår trollerisatsning 2008, för sju år sedan. Ju mer vi satsat, desto osynligare har vi blivit. Om detta kan man ha olika teorier. Jantelagen är den som ligger närmast till hands, men jag tror inte på den förklaringen.

Skälet ligger troligen i stukturen för besöksnäringen. Kultur och underhållning har inget egenvärde utan ses som leverantör av kunder till restauranger, hotell, campingar och handeln. Det är därför som varenda kommun i vårt avlånga land satsar så mycket pengar på evenemang. Som exempel är den kommunala kostnaden för en ordinär stadsfest på landsorten en kvarts miljon kronor om dagen.

När det finns bidrag att hämta så flockas offentligt anställda tjänstemän med underleverantörer. För att få del av kakan så måste man rätta in sig i ledet och förverkliga det som kommunen, det lokala näringslivsbolaget eller liknande har tänkt sig.

Vår satsning på varieté och trolleri ligger långt utanför det bidragsfinansierade spåret. Tjänstemännen ser för egen del noll försörjningspotential och därför har vi varit osynliga.

Jag vägrar ge upp och nu tycks det som om trägen vinner. I år presenteras vi som en av de stora händelserna i Västerviks kommun, som en av evenemangshöjdpunkterna. Se här hur vi jämställs med självaste Visfestivalen.

För första gången sedan 2008 har vi förutsättningar att dra publik. Nu är det upp till oss att leverera.