Idiotiska förslag om företagande från alla partier

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 30 april, 2015

Våra politiker, oavsett partifärg, har dimmiga begrepp om företagande.

Allianspartierna fattar inte vad aktiekapital är.

Vänstern har problem med begreppet vinst.

I höstas lämnade Alliansen en flerpartimotion till riksdagen om halvering av lägsta aktiekapital från 50 000 till 25 000 kr. Alla insatta förstår att det är rena idiotin.

Aktiekapital är inget som man betalar till någon annan. Det är bolagets egna pengar, en säkerhetsmarginal för ägare, finansiärer och leverantörer. När halva aktiekapitalet är förbrukat så är bolaget konkurspliktigt. Så länge den regeln inte ändras, så är sänkt aktiekapital något som bara gynnar politiker och anställda med hobbyverksamhet. Det går inte att driva ett företag på heltid med en så liten marginal som 12 500 kr.

Vidare blir det omöjligt att låna pengar i bank och köpa varor och tjänster på kredit för ett bolag med bara 25 000 kronor i aktiekapital.

Förslaget är lika korkat som att det skulle bli tillåtet att slopa säkerhetsbälten, krockkuddar och annan säkerhetsutrustning för att sänka priserna på personbilar.

Mest förvånad blir jag över att moderatledaren Anna Kindberg Batra inte begriper bättre, eftersom hennes man David är företagare.

Över till vänsterns röda skynke vinst. För att upprätthålla och förstärka det egna kapital, måste företag skatta fram vinst och återföra till bolaget. Utan vinst går bolaget i konkurs. Utan vinst får staten ingen bolagsskatt.

Låt oss hoppas att det inte blir en partiövergripande kompromiss med förbud mot vinst och 25 000 i aktiekapital. Det vore slutet för företagande i Sverige.