Inkassobolagen profiterar på krafter från helvetet

Janne Näsström

Publicerades: 28 januari, 2015

Mitt förra inlägg gav upphov till en handfull mejl, utöver kommentarerna som finns att läsa nedan. Mejlen kom från företagare och tidigare företagare som drabbats av inkassobolagens framfart.

Om man själv inte har blivit utsatt, skulle man tro att det är rena rövarhistorier.

Jag tillhör de drabbade. För snart tio år sedan blev jag attackerad av inkassobolaget Aktiv Kapital. Det var ytterst obehagligt och kostade mig pensionsförsäkringen. För att inte gå i konkurs, tvingades jag begära återköp hos Skatteverket, vilket beviljades efter lagstadgad utredning.

Handläggarna som jag hade kontakt med visste exakt hur de skulle skrämma skiten ur en skuldsatt företagare. Samtalen var formella och korrekta. Kliniskt, ungefär som när vanliga hederliga tyskar en gång skruvade på gaskranarna.

Det finns två veteskapliga experiment som visar vad som gör vanliga människor till ondskans hantlangare. Båda borde vara obligatorium att undervisa om i våra skolor. Det är fängelseexperimentet i Stanford, som många år senare fick sin fullskaliga demonstration i det irakiska fängelset Abu Ghraib, där vanliga amerikanska tjejer och killar förvandlades till sadistiska monster.

Det andra och ännu mer skrämmande är Stanley Milgrams Eichmann-experiment på 1960-talet. Experimenten har upprepats åtskilliga gånger, senast för några år sedan i en teveserie från BBC. Varje gång blir resultatet samma. De flesta av oss är kapabla att döda en medmänniska utan anledning. Under dessa försök räckte det med att undersökningsledaren vänligt men bestämt förklarade att ”experimentet kräver att du fortsätter”.

Inkassobolagen profiterar på krafter från helvetet.