Inklämd som en hamburgare

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 5 september, 2012

Under min psykologutbildning fick jag och två kurskamrater uppdraget att analysera och förslå förändringar i en trög trött belastad organisation. Mest pressad av alla var kvinnan som satt som mellanchef och jag kommer aldrig glömma när hon sa ”Jag känner mig som en hamburgare! klämd mellan två bröd”.

Emellanåt förstår jag henne precis för som entreprenör kan man också hamna i den situationen. För att utvecklas och kunna leverera behöver man kapital och resurser för att anlita personal och underleverantörer. Men för att komma dit behöver man kunder och uppdrag och en marknad och däremellan sitter man som företagare. Brödet i hamburgaren är uppdragsgivare ovanpå och under allt det som krävs för att kunna leverera uppdraget. Och däremellan ligger köttet som ska se till att allt gå ihop och att man får ihop hela projektet. 

Metaforen må vara banal eller köttig men såhär är verkligheten för många av oss mindre entreprenörer med stora drömmar och planer. Vi har långa ledtider, fördröjning på utbetalningar och under tiden ska man fortsätta leverera och helst expandera, iaf behålla position.

Dock vet jag inte om jag hade velat ha position av varken över eller underbröd men jag vet i alla fall att det är lätt att känna sig bränd eller att processen är seg däremellan.