Inte bra säger caféägaren i Spanien

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 26 juli, 2012

Det spanska cafélivet är levande, en kaffe ska inte kosta skjortan utan man ska kunna ta den varje dag, du ska kunna äta en tapas eller ta en iskall öl ute utan att det ska kännas i plånboken. Den vänilge caféägaren som jag träffat varje år i mer än fem år ler och bemöter som vanligt med fantastisk entusiasm, vänlighet och service, men när vi pratar lite närmare om vår vardag som entrprenörer är han djupt bekymrad.

”Det är mycket svåra tider, det finns inga jobb knappt, var fjärde person här saknar jobb, man flyttar från husen, banken tar dom. ”  Hans beskrivning av vad som händer i Spanien nu stämmer väl överens med den bild som förmedlas i Sverige. Dystert mitt i solen och bland alla glada turister.

Jag berättar att småföretagare i Sverige också känner av turbulensen, att det är så lynnigt köpmönster hos kunder och företag. Att man inte vågar investera som förr. Han undrar varför, Sverige är väl inte i kris, ännu, eller? Jag kan inte svara på detta såklart men där i vimlet på den spanska plazan förenas vi av att vara småföretagare där varje krona ska intjänas och varje leverantör eller faktura ska betalas. Där finns det inga gränser. Att vara entreprenör tror jag är en starkare identitet som förenar men än vilken nationalitet man tillhör. Cafét är för övrigt ett av de bästa och priserna har inte förändrats trots kris eller kanske på grund av krisen.

Jag hoppas innerligt att caféägare som min vän kommer klara sig igenom krisen, annars kommer gatubilden och så mycket av det som just kännetecknar Spanien förändras och försämras. Det är ju livet ute, att mötas, prata lite över en kaffe som ÄR livet. Så ta din kaffe ute istället – både i Sverige och Spanien så vi alla bidrar till att gatulivet lever vidare.