It, ko eller fler äppelträd i höst?

Hanna Brodda

Publicerades: 17 juni, 2009

Det är bara att inse. Sommaren är här och oavsett om du är egenföretagare, storföretagare eller anställd innebär det stora svårigheter att få andra att jobba.

Så här i halvlek och snart avslutad Q2 är jag halvnöjd. För mig har några saker fallit på plats den här våren. Jag har valt design för min webbplats, byrå som ska göra den, varumärke, registrerat aktiebolag, sökt sjukt mycket bidrag och gjort affärsplan. Ändå är jag bara halvvägs. Ingen kund, inte ens ett möte inplanerat, nästan ingen partner beroende på hur du räknar, ingen säljare. Inga inkomster i sikte med andra ord, bara utgifter. Och nu semester på det.

Eftersom den halvbörjar för mig i dag håller jag på att bygga hyllan Omar till jordkällaren, sanera torpet efter vintern och sätta upp studsmattan. När jag gör allt det här funderar jag på hur vi ska kunna överleva, den dagen allt annat misslyckats.
Jordkällaren blir bra, där kan vi förvara äpplena från trädet vi planterade i våras.
Så här kan alternativaffärsplanen se ut:

Slipper köpa äpplen för 20 kr/v x 52 = 1040
Hyra ut torp vid havet. 5000 kr netto/v x 10 veckor = 50 000
Köpa en ko, – 3000, slipper köpa mjölk för 10 kr/dag x 3650 = 650 (kommer att löna sig på sikt)

Vinst: 51690 kr

Så där går jag och funderar. Inte helt realistiskt, men det ger en känsla av mening till det jag lägger min tid på. Tillbaka till datorn en stund senare, det vill säga nu, vill jag dela med mig av allt jag inte kommer att kunna lösa innan sommaren. Och helst inte fundera på hela sommaren heller.

Bordlagda frågor:

  1.  Vem ska jag välja som mentor? Behövs en sådan redan nu?
  2. Ska jag få in min säljare som jag hoppas så på? (Jo, Max, jag behöver en fristående säljare som inte är jag, eftersom jag är redaktionen, det handlar om trovärdigheten eftersom jag representerar en medieprodukt. Se annars hans kloka råd här. )
  3. Ska min drömpartner ändra sig ifråga om sin pappaledighet och inte ta så mycket som han tänkt?
  4. Kommer trafiken till min sajt?

Sedan är det ju så för oss smågnetarföretagare att semester bara är en chimär. Barnen har ingen omsorg, maten ska vara extra god och du vill vara i solen, ändå är det ungefär lika mycket jobb som ska göras. Resultatet kan bli rätt stressigt. Men tänk inte på det nu. Låt oss nu vila under denna arbetarnas historiskt heliga helg. Glad midsommar! 

Uthyres?