Jag är ett kanalbarn, och det är jag stolt över.

Carl Svahnström

Publicerades: 25 maj, 2010

Bakom starka och trovärdiga varumärken ligger ofta en väl inarbetad företagskultur där man ser sina medarbetare som medmänniskor och vänner. Ett sådant varumärke är Göta Kanal. Själv är jag uppvuxen på en bondgård ungefär en kilometer från en sluss i kanalen som heter ”Bråttom”, ca 2 mil ifrån Norrköping.

Redan som sexåring lärde jag känna slussvakterna som stod där i sina gula pikéer, blå keps och öppnade och stängde de stora träportarna som skapade enorma virvlar i vattnet. De var alltid så vänliga, de tog emot tampar, vinkade glatt och tog väl hand om gästerna som också ofta kom på cyklar och hade tusen frågor om hur slussarna fungerade. Det är inte bara historien om Göta Kanal som fascinerar mig. Hur byggherren Baltzar Von Platen tillsammans med 58 000 krigssoldater grävde kanalen. Utan också över att Göta Kanals varumärke fortsätter att vårdas så bra. Inte bara genom enhetligt klädsel, förstklassig service och en stark profil, utan också för ledningens otroliga lyhördhet för både anställda och kunder.

I sommar kommer jag att jobba som slussvakt på detta härliga företag. Ett kärt årterseende då jag jobbade som hamnvärd på sommarloven under mina studier på Berghs School Of Communication 2005-2007. Den årliga förberedande utbildningen förra helgen var två intensiva och roliga dagar där vi slussvakter och hamnvärdar fick lära känna varandra lite bättre, gå första hjälpen kurs och även en brandutbildning.

Ledningen på kanalen är väldigt bra på att synas och när jag och de andra nykläckta slussvakterna skulle testa på att slussa för första gången var både VD och marknadschefen på plats till sent på kvällen för att vara med oss vid vår premiärslussning. VD-Anders rattade båten och längre upp i slusstrappan stod marknadschefen Anna och demonstrerade en pålstek.

Att bygga en sådan närhet till sina medarbetare bidrar till en otroligt bra sammanhållning. En lojalitet och vänskap som klarar av de flesta utmaningar och motgångar. Ledningen är inte någon osynlig övre makt utan en samling riktigt varma och genuina personer som verkligen älskar sitt jobb, bryr sig om sina anställda och är riktigt bra på att visa det.

Jag är otroligt stolt att få vara en del av gemenskapen. Vi ses längs kanalen i sommar. Mig hittar ni i slussen ”Ruda” precis innan Borensberg.

(Som hamnvärd på Göta Kanal, 2007)

www.gotakanal.se