”Jag är så rädd för att tappa mina gamla kunder”

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 16 maj, 2011

Skicka frågor till mig, så ska jag ge svar som förhoppningsvis kan vara till hjälp både dig och för andra. Här kommer den första från en läsare som är så orolig inför nyöppning av sin butik.

FRÅGA: Vi har tvingats att flytta vår butik till ett sämre läge. Efter mycket jobb på kvällar och nätter är jag nu oerhört nervös inför nyöppningen. Jag är väldigt orolig för vad kunderna ska tycka.

Jag är rädd att vi ska tappa våra gamla kunder, och att nya kunder inte ska hitta till oss. Jag är så stressad av allt att jag knappt orkar ta emot kunderna och alla frågor.

SVAR: Din oro är förståelig och många känner nog igen sig. Fundera över hur du kan försöka skilja på din professionella roll och din privata roll,  för att få en professionell distans till kunderna .

Försök se vad det är för roll du träder in i när du jobbar, använd gärna några ”kläder” eller attribut som du förknippar med att inta denna roll. Det hjälper för att hålla uppe ”jobbandan” även när man inte känner sig så stark. Och när du är ledig ska du försöka  ”klä av dig” arbetsrollen.

Oron som du känner är sannolikt sådan som vi psykologer kallar för förväntansångest, som man kan ha inför en stor prövning. Den brukar gå över just när det man fasar för sätter igång, alltså när du öppnar pchj kunderna bvörjar komma. Här kan du får mer hjälp för att bli av med ångest

Lycka till!
 

Skicka in en fråga till mig du också. Gär det genom att klicka på ”Kommentera”  här nedan.