Jag hade fel

Janne Näsström

Publicerades: 7 november, 2012

Internet har sina för- och nackdelar. Tjusningen är att man på några minuter är ute med sina åsikter. Nackdelen är att det ibland går för snabbt.

Härom veckan satt jag som vanligt i bilen och lyssnade på radio. Hörde nyheten om att Skatteverket har börjat uppmana 160 000 enskilda näringsidkare att avregistrera sina företag, för att slippa förseningsavgifter och annat obehagligt. Dessa firmor har ingen verksamhet och har varken in- eller
160 000 företag är ganska precis så många företag som tillkommit sedan Alliansen fick regeringsmakten 2007 till utgången av 2011. I en smäll försvinner hela ökningen av antalet aktiva företag. Lägg därtill att delar av den ökningen tillkommit genom ändrade kriterier för aktiva företag och andra spetsfundigheter.

Men jag hade fel på en punkt. Nedan skriver jag att även enskilda firmor ska lämna momsdeklaration från 2014. Så långt är det rätt. Felet är min uppgift att redovisningen ska ske varje månad.

Jag har grävt igenom Skatteverkets hemsida och så här ligger det till:

Idag kan enskilda näringsidkare redovisa moms i den vanliga inkomstdeklarationen en gång per år. Från 2014 måste redovisningen göras på en speciell momsblankett. Men det är fortfarande en gång om året som gäller. Vilket innebär att företagare som har ett uppehåll i verksamheten och tänker återstarta kan tänkas fylla i den onödiga blanketten.

Det blir kanske inte den smäll som jag förutspådde i mitt förra inlägg.