Jag kräver likhet inför lagen om kassaregister

Janne Näsström

Publicerades: 4 juni, 2014

I princip har jag inget att invända mot kravet på godkänt kassaregister även för torghandlare och andra aktörer. Idag finns det batteridriven utrustning som fungerar via mobilen, till så låg kostnad att svartjobb är det enda skälet till att avstå.

I sommar kommer vi att ha ett sådant för vår trolleriverksamhet. Vi slipper i dessutom utgiften för att trycka upp biljetter. Kvittot gäller som biljett.

Vad som irriterar mig är att lagen inte gäller lika för alla. I vår värld så är skrämmande många aktörer oregistrerade. Endera är det ideella föreningar eller också svartjobbare.

Tyvärr fungerar Skatteverket som ett fyllo som tappar nycklarna på väg hem från krogen. Och bara söker efter dem under lyktstolparna, för där ser han bättre. Skatteverket lever i en låtsasvärld där bara registrerade företagare antas fuska.

Hur sannolikt är det att de som anmält sig för F-skatt och registrerat sig för moms, och på så sätt gjort sig synliga för Skatteverket, är de mest benägna att fuska?

Förklaringen till Skatteverkets beteende är troligen tjänstemannalättja. Det blir mycket jobbigare att försöka sätta fast oregistrerade och föreningar.

Det andra problemet som drabbar torghandeln är att utländska aktörer inte omfattas av kravet på godkänt kassaregister. De kan stoppa pengarna rakt i fickan utan att passera beskattning, vare sig här eller i hemlandet.

Jag har inget att invända mot kravet på godkänt kassaregister. Bara det gäller lika för alla.

Här kan du läsa vad Skatteverket planerar till sommaren.