Jan Stenbeck hade en stor påse med pengar

Janne Näsström

Publicerades: 15 juli, 2015

På SVT Play finns just nu en dokumentär i tre delar om Jan Stenbeck. Det är en fascinerande skildring om en av landets främsta entreprenörer och trösterik för alla småföretagare som får sina idéer sågade.

Exemplet Stenbeck visar tydligt att det näringsfrämjande etablissemanget består av okunniga personer utan fantasi, livrädda för varje form av risk.

Stenbeck gick in som finansiär av den första privata TV-satelliten Astra. Ingen i Sverige trodde på idén.

Stenbeck var bland de första som såg en framtid för mobiltelefonen. Ingen i Sverige trodde på idén och dåvarande Televerket tyckte att folket skulle nöja sig med grå ergonomiskt utformade plasttelefoner med sladd.

Stenbeck var även en av de första som insåg att Internet skulle bli något stort och finansierade den första publika accessen till nätet, SwipNet. Ingen i Sverige trodde på idén.

Ingen i Sverige är en sanning med modifikationer. Det fanns många som fattade att satelliter, mobiltelefoner och nätet skulle bli stort. De som inte förstod, eller ville förstå, var näringsfrämjare av olika slag.

Men till skillnad från småföretagare hade Jan Stenbeck en väldigt stor påse med pengar. Genom sin riskbenägenhet och långsiktighet lyckades han bevisa att inkompetens är ett utmärkande drag för det näringsfrämjande klustret i Sverige.

Titta på dokumentärfilmerna om Jan Stenbeck på SVT Play. De är trösterika för alla småföretagare som misslyckas med att få sina affärsidéer finansierade.