”Jävla spam” var min första tanke när jag öppnade mailen imorse

Carl Svahnström

Publicerades: 24 november, 2009

Jag hade fått ett mail från någon ”Vladislav Gerasimov” och eftersom jag de senaste månaderna har fått problem med ökat spam drog jag en djup suck innan jag markerade inlägget för att ta bort det. Men så hejdade jag mig och kollade på ämnesraden ”Re: Love your work Vlad”.

När man i inkorgen ser ett mail med ett ryskt namn och dessutom har ett subject som innehåller orden love och work blir man direkt misstänkssam. Men det här var alltså svaret på ett mejl jag hade skrivit och inget spam; svaret var från världens häftigaste illustratör.

I flera år har jag samlat på snygga skrivbordsbakgrunder men jag har alltid tröttnat ganska fort. Med ett undantag; jag hittade en gång en riktigt häftig illustration som jag inte har kunnat släppa. Illustrationen föreställer ett vågigt surrelistiskt träd där violiner växer ur grenarnas ändar.

Jag kan helt enkelt inte tröttna på den och som designer är det en våt dröm att få ett sådant intryck att bestå och betyda så mycket som den här illustrationen har gjort för mig. Den har smyckat både min dator och min mobiltelefon i flera års tid och jag har till och med ändrat färgerna på den för att få någon typ av variation

På jakt efter häftiga illustratörer till mina barnsagor sökte jag information på samma sida. Nu hittade jag en annan bild som jag föll pladask för, jag kände igen manéret och var i det närmaste i extas. Jag tänkte, det måste vara samma person som har gjort även denna. Och mycket riktigt, bilden jag hade hittat avslöjade upphovsmannen och när jag gick in på hans hemsida och fick se hans alster fann jag paradiset. Bland hans häftiga samling fanns min guldklimp, illustrationen av trädet och violinerna.

Som om det var ödet bestämde jag mig för att mannen från Irkutsk, Ryssland, skulle göra illustrationerna till Snorisarnas barnsaga. I förrgår skickade jag min kärleksförklaring. Idag fick jag svar ”Jag gör det”.