Jens Spendrup, kolla på Driva Eget!

Camilla Björkman

Publicerades: 17 februari, 2014

75 procent av alla svenska företag drivs av män och lika stor andel av alla företagsstyrelser består av män.

Varför då, kan man fråga sig?

Enligt Jens Spendrup, Svenskt Näringslivs ordförande, beror det på att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor. I Ekots lördagsintervju sa han:

– Idag lever vi inte bara i Sverige utan i en global ekonomi där våra svenska företag konkurrerar med företag i hela världen. Om vi har restriktioner för vårt företagande i Sverige försämrar vi vår konkurrenskraft.

Med andra ord: om vi skulle tvinga företag att ha 50 procent kvinnor i styrelserna skulle vi sänka hela vårt lands konkurrenskraft (!).

Sedan dess har Jens Spendrup bett om ursäkt, vilket är bra. För det förstår väl vem som helst att det finns fler kompetenta kvinnor än att de kan fylla 25 procent av styrelserna.

Eller?

– Nej, för de ska ha erfarenhet av att leda börsbolag och det har inte kvinnorna än, svarar någon då.

Låt mig berätta en liten historia från Driva Eget:

När tidningens grundare Anders Andersson bestämde sig för att hitta en parhäst och lämna över chefredaktörsposten till någon annan hade han kunnat resonera precis som Jens Spendrup och säga:

– Jag måste hitta någon som liksom jag har 30 års erfarenhet av ekonomijournalistik. Någon som kan allt om skatter, avdrag, pensioner och placeringar, som varit mångårig chefredaktör på en stor ekonomitidning och som gett ut böcker om privatekonomi.

Nu tror jag inte att det finns någon sådan i den svenska journalistkåren. Men om Anders hade lyckats, vem hade den personen varit? Antagligen … någon som var precis som han själv.

Vilken utveckling för tidningen, eller hur? Två precis likadana personer som skulle göra och tycka precis likadant. Vilken innovation!

Som tur var gjorde Anders precis tvärtom. Han hittade en 29-årig kvinna (mig) som inte kan i närheten av lika mycket om skatteavdrag men som älskar att driva företag. Som kan tala till en yngre målgrupp, ifrågasätta gamla etablerade sanningar och se saker på nya sätt. Kompetent – fast på ett annat sätt. Och om jag får säga det själv är det världens bästa matchning – både för oss och för Driva Eget.

Nej Jens Spendrup, din mossiga syn på kvinnors kompetens duger inte. Jag tycker i stället att du ska inspireras av Driva Eget och förstå att kompetens och erfarenhet kan se ut på olika sätt.

PS: När jag förra året intervjuade Svenskt Näringslivs kommande vd Carola Lemne och frågade om kvotering sa hon så här:

– Jag brukar ställa två kontrollfrågor: Om du och jag ska bedöma en persons kompetens, kommer vi fram till exakt samma slutsats? Nej – det går inte att bedöma meriter objektivt. Och om du tänker på alla män som du har träffat i karriären, har de haft sina jobb för att de är mest meriterade? Återigen – nej. Med bakgrund av de två svaren, skulle det vara så hemskt om man kvoterade in en kvinna på fel meriter? Så jag är inte riktigt lika emot som jag tidigare varit.

Så sant!