Julkrönika – Det bästa i livet är gratis!

Max Söderpalm

Publicerades: 22 december, 2011

För många handlar julen om, just det, att handla. I bästa fall om att ge människorna man tycker om en gåva. Något dom behöver, uppskattar och verkligen vill ha.

I värsta fall om att i sista sekunden springa runt för att slippa sitt dåliga samvete och köpa precis vad som helst.

Och det är just det som den här julkrönikan ska handla om. Vad det är som vi människor uppskattar mest. Vad är det vi värderar mest av alla julklappar, presenter och gåvor som vi får i livet?

Någonstans gick det snett. Det är bara att inse det. Det är bara att se hur människor ser på saker som kostar pengar. För det är nämligen då vi verkligen uppskattar dom. Ju mer pengar en sak kostar eller är värd desto mer värderar vi den. Desto mer boostar den självförtroendet och gör att vi känner att vi räcker till i jämförelsen med vilka vi nu jämför oss med.

Det finns en stor paradox här. Har du tänkt på att allt som du köper har en enda sak gemensamt? Allt du köper är billigt, hur dyrt det än är, eftersom du i varje ögonblick kan ersätta varje sak med en exakt likadan. Det handlar bara om att ha eller inte ha pengar. Och pengar kan alla som fokuserar på att skaffa det på rätt sätt få tag på. Hur man gör berättar jag mer om i min bok Tvärtom.

Däremot värderar vi inte det vi får gratis speciellt mycket. Inom försäljning är det extra tydligt. Det är bara för dig att prova själv. Dela ut något gratis till kunderna och be dom använda det du erbjuder och du kommer få problem. Dom flesta kunderna kommer inte att prova det. Eftersom det är gratis. Då är det inte lika viktigt längre.

– Men Max, rubriken på den här krönikan är ju jättekonstig. Att det bästa i världen skulle var gratis? Det är ju mitt mål att lyckas, tjäna mycket pengar och kunna köpa dom sakerna jag drömmer om?

– Vad glad jag blir! Har du ett mål att tjäna mycket pengar eller att köpa någon dyr sak så är det jättebra. Var stolt för ditt mål och se till att nå det också.

Men det hindrar inte det du just läste. Den andra sidan av paradoxen är att vi glömmer värdera det som inte går att köpa eller byta ut. Det som är gratis.

Jag menar din kropp, din själ, ditt hopp och dina drömmar. Jag menar kärleken till din familj, dina barn och dina vänner. Det är saker som du fått helt utan kostnad och som du aldrig, aldrig kan köpa för pengar.

Och det allra bästa har jag sparat till sist. Det mest fantastiska du har fått och helt gratis.

Din hjärna.

Det mest avancerade som finns på jorden fick du med dig från födseln helt utan kostnad. Hjärnan är fortfarande det mest outforskade området i hela världen. Den ingår i din standardutrustning och den hjälper dig att lösa precis alla problem du ber den att lösa.

– Hur värderar du den?
– Hur tränar du den?
– Hur ser du till att den alltid är inställd på sitt bästa läge?

Ditt få-bra-idé-läge.

Om du värderar din hjärna ser du till att ge den frid i jul och fyller på den med inspiration och kunskap under ledigheten.

Då kanske du får det som kan vara värt alla pengar i hela världen.

En ny idé om hur du ska bli framgångsrik under 2012.

God idé jul!

önskar

Max

Mer inspiration på Tvärtombloggen