Kaffe på jobbet och jobba på kafé

Björn Flintberg

Publicerades: 30 oktober, 2015

 

Jag vet inte hur viktigt kaffe är för er, men för mig är det starten på varje bra morgon. Det blir liksom inte riktigt samma sak förrän man känner doften av bönorna medan kaffet bryggs. Jag går igenom min dag i huvudet och funderar på vilka möten jag har, hur det ser ut med ”måste-göra” och ”borde-göra” och räknar tiden däremellan som lyx. Kaffe är en essentiell del av dagen.

Men det är även kaféer. Ibland känner jag att jag behöver ombyte och passar på att jobba på ett kafé istället för på kontoret. Nu när jag flyttat till djupaste skogen blir det främst när jag är ute och reser. Men ett bra kafé är en riktigt trevlig arbetsplats. Du har tillgång till det där viktiga kaffet, ett litet fikabröd eller en lunchmacka och kan förhoppningsvis får lugn och ro att skriva.

Som egenföretagare med i första hand mig själv som anställd och med datorn som främsta arbetsverktyg är jag lättflyttad. Jag sitter just nu i ett spännande kaos av flyttkartonger. Igår jobbade jag i Malmö. På måndag i Göteborg och på torsdag i Stockholm. Men även för dig som inte vanligtvis sitter på kafé vill jag rekommendera att pröva någon gång. Passa på de gånger du måste göra datorjobb (om du har en laptop såklart) att sätta dig på ett kafé på din lokala ort – eller ännu hellre när du är ute och reser. Det kan kännas både mer kreativt och mer fokuserat än när man sitter där i den vanliga miljön och stirrar in i skärmen i väntan på inspiration. Se det som ett extra kontor. Coffee + office = Coffice-jobbandet är en perfekt miljö för omväxling.

Här är mina bästa tips på hur du får det mesta ur kaféjobbande:

  1. Internet. Om du inte har ditt eget portabla internet, välj ett kafé med bra wifi och pröva dig fram tills du är nöjd med uppkopplingen.
  2. Tänk på akustiken. En av utmaningarna med kaféer är att ljudnivån kan vara hög. Välj ställen som har en lite lugnare miljö, gärna med soffor och fåtöljer och undvik klinkersgolv, högt i tak och spring.
  3. Välj din plats noga – jag föredrar ett hörn, långt in där genomfartstrafiken är låg. Spring framför ögonen distraherar och sitter du vid dörren kan det dra en del. Du ska ju sitta länge.
  4. När du väljer plats finns det ytterligare en viktig faktor – el. Snoka rätt på var det finns eluttag. Kaféer som inte har ett enda kan du välja bort direkt om du inte har en massiv batteritid i din laptop.
  5. Köp något att dricka men bulla inte upp med allt du ska ha under dagen. Personalen blir oftast gladare om du köper vid lite fler tillfällen under dagen om du sitter där länge.
  6. Gå gärna till samma kafé, särskilt om det inte är en stor kedja utan ett mer individuellt kafé. Snart är du stammis och kommer ha fått nya vänner. Och går du dit med vänner när du inte jobbar kan du garanterat få bra service.
  7. Var inte rädd för att vara social när du sitter på kafé. Förra veckan jobbade jag i Malmö på Espresso House vid Davidshall och fick rycka in och förklara momsregelverket för två förvirrade entreprenörer. Ett kafé är ett så gott ställe att nätverka på som något annat.
  8. Om ljudmiljön stör dig – ta med hörlurar och kör igång valfri spellista.
  9. Planera vilka arbetsuppgifter du ska göra på kaféet i förväg så du kan bocka av dem efter hand. Då håller du lättare fokus.

Kaféer är bra för att skriva kreativt, för att sitta med planering, budget och annat skriva-tänka-fundera-arbete. De är mindre lämpliga för saker som bokföring (för det är ont om plats att sprida kvitton på) och de är oftast usla ställen att ha telefonmöten på. Vanliga möten däremot, fungerar såklart utmärkt.

Våga ta jobbet till kaffet en dag då och då!

Våga dig lite utanför din komfortzon och gå till ditt coffice nån gång då och då. Ombyte förnöjer och det är bra för din kreativitet.

Bild: CC-BY-NC Erik Parker