Känner du igen dig – vart tog passionen vägen?

Claes Knutson

Publicerades: 23 oktober, 2013

En av våra starkaste drivkrafter är passion. Passionen kan få oss att göra nästan vad som helst.

Jag ser det tydligt hos många av de personer som jag jobbar med: entreprenörer, företagsbyggare och andra personer i olika företag, som är besjälade av att skapa något nytt och omvälvande!

Tänker man efter finns det många människor som ägnar större delen av sin tid åt sådant som de gör bara för att de känner en stark lust – inte för att de utgår från att de ska tjäna våldsamt mycket pengar på det. Det kan vara kulturarbetare, musiker, uppfinnare, forskare och de som jobbar med ideella frågor. För att inte tala om alla idrottare, som kämpar och sliter vecka ut och vecka in i sporter där de inte har skuggan av en chans att bli mångmiljonärer – och detta bara för att de känner en sådan stark passion till det de gör och en längtan efter att göra skillnad!

En tanke slår mig när jag en riktigt grå och höstregnig söndagseftermiddag befinner mig vid en fotbollsplan på Lidingö.

Vid planen står entusiastiska föräldrar som har följt med sina barn till fotbollsträningen. Det är kallt, det är blött, det är blåsigt – men det spelar ingen roll. Föräldrarna skriker av entusiasm och strålar av glädje när de ser sina barn springa kors och tvärs på den leriga fotbollsplanen så fort de bara kan!

Tolv timmar senare sätter sig samma föräldrar på sina arbetsplatser.

Det är varmt, det är torrt, det är ljust, och de får betalt för att vara där.

Men ingen strålar längre av glädje och entusiasm.

Vad hände egentligen? Vart tog passionen vägen?

Tänk om våra arbetsplatser kunde präglas av samma passion och entusiasm som man kan hitta hos föräldrarna på en vindpinad fotbollsplan i oktober. Vilken energi som skulle frigöras!

När jag en gång intervjuade anställda i ett challengerföretag, frågade jag vilket som var det största hotet mot företaget.

En person i ledningen svarade: ”Att folk bara går till jobbet.”

Jag tycker att han fångade det sååå bra, en tydlig bild av betydelsen av passion på arbetet!