Könsdiskriminering på bästa sändningstid

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 17 oktober, 2014

I senaste Lyxfällan på TV3 blev en företagare skuldsanerad. Familjen var rätt typisk bland småföretagare. Den ene har en relativt välavlönad anställning, den andre driver eget företag i syfte att få utlopp för sin kreativitet. Efter skatt tjänar den ene runt 20 000, den andre bara 5 000 kr i månaden.

Jag vet vad du tänker som inte såg programmet. Den anställde som försörjer familjen är givetvis en man och företagaren en kvinna. Det är så det brukar se ut. Och ingen upprörs över det.

Men i det här fallet var det tvärt om. Mannen höll på med trädgårdsarbete och försökte dessutom starta ett videoproduktionsbolag. Hans drivkraft var att få utlopp för sin kreativitet. Hur många gånger har jag inte hört det från kvinnor som klipper hår, skulpterar naglar eller driver en liten butik. Och det är fullt accepterat.

Men här försörjde kvinnan familjen och mannen var helt klart den vekare parten. När hustrun talade om att hon ville skiljas, började han gråta, reste sig och lämnade rummet. Bilden som tonade fram var en tönt som var oförmögen att göra det män ska göra, försörja sin familj.

Tänk dig motsatsen. Att den familjeförsörjande mannen kräver skilsmässa eftersom kvinnan inte drar in tillräckligt med stålar och bränner en massa pengar på att få utlopp för sin kreativitet.

I det läget hade mannen framstått som en tyrann. Och alla hade sympatiserat med den gråtande kvinnan.

Vad Lyxfällan bjöd på var könsdiskriminering på bästa sändningstid.

PS. Det har kommit några kommentarer till ovanstående på Facebook. En av dem lyder: ”Det här var nåt av det dummaste jag läst på länge. Det handlade inte om att han var egenföretagare eller man, det handlade om en människa som var lat och inte hade lust att jobba, och som prioriterade sina svindyra hobbies framför hela sin familj”.

Det är inte vad inlägget handlar om. Många blir företagare för att få utlopp för sina lustar, vilket ofta ger låga inkomster. Mitt inlägg handlar om att män och kvinnor behandlas olika. En karl ska försörja familjen. Punkt. Året är 2014.