Korkade eller fuskande är lika illa!

Gustaf Brickman

Publicerades: 12 oktober, 2011

Nu är ännu en politiker på väg mot skampålen, och ja, vad ska man säga? Det spelar egentligen ingen roll om han ljuger eller inte, för beteendet blir lika konstigt oavsett. Det tredje alternativet, som man kanske inte tänker på, är kanske det allra värsta:

1. Antingen har han fuskat medvetet, och det vore ju skandal. Det tror jag dock personligen inte att han gjort, men det är en annan femma.

2. Han har inte fuskat, utan trodde att han hade rätt att få ersättning för sin sambos boendekostnad. Det rimmar väldigt illa med att vara partiledare för socialdemokraterna, och om han trodde att det var hans rättighet hade man kunnat tycka att han borde uttryckt en vilja att ändra dessa felaktiga regler.

Jag lutar personligen mer åt alternativ nummer tre:

3. Håkan Juhålt är ännu en i raden av svenska politiker som helt enkelt inte fattar, inte tänker hela vägen. Det är svarta löner, klippta kvitton, barnflickor, tv-licenser och låt oss inte glömma den före detta jämställdhetsministern Jens Orback som tyckte att människor bör få leva i vilken relation de vill. Han hade ju till och med en släkting som levde med en häst.

Orback och flera av de andra ministrarna och kommunalpolitikerna har dessutom varit journalister, så hur de kan vara så mediaklantiga är bortom mitt förstånd. Men åter till Håkan Juholt, och hur han kunde missa en till synes så enkel sak. Och hur kunde hans stab?

  • Vet de inte att nytillträdda politiker granskas?
  • Vet det inte att det första som granskas är din lagrådighet?
  • Vet de inte att vi har något som kallas offentlighetsprincipen i Sverige?
  • Har de inte läst om alla andra politiker som klantat sig?

Det är väl en sak att glömma bort att man för tio år sedan, långt innan man blev minister, inte betalade sin tv-licens. Och det kanske också får sägas vara en mindre förseelse. Vi skulle nog gå miste om mycket politisk kompetens i Sverige om vi ställde så hårda krav på våra folkvalda.

Men det här är ju nu! Håkan betalade tillbaka pengar förra veckan! Det är ju helt hopplöst, och innebär att Håkan Juholt antingen är en medveten fuskare eller tror och tycker att hans sambo ska få gratis boende. Eller då det tredje alternativet – han är inte särskilt smart. Och för en person som kan komma att styra vårt land i framtiden, tycker jag att alternativ nummer tre låter allra mest läskigt.