Långt kvar till 10 000

Hanna Brodda

Publicerades: 17 april, 2012

Det var ett tag sedan jag skrev och det är för er skull. Jag har varit i en mindre dramatisk mellanperiod ett tag och den är inte särskilt spännande men alla företag måste nog igenom den. Den kan vara olika lång, men för mig har den nästan varit i ett halvår. Då räknar jag start up-fasen som förverkligandet av idén fram till första kunden. Mellanperioden är den fasen där lite fler kunder ska in och idén ska förfinas och vidareutvecklas. Det händer fruktansvärt mycket även under den här tiden, men det är inte lika dramatiskt för den utomstående.

Nu är vi kanske på väg in i nästa fas. Jag, annonssäljare Heidi och webbutvecklare Andreas flyttar i dag in i fina lokaler på Hornsgatan ovanför coola caffét. Vi har dryga 40 000 användare i månaden, det var en fullständigt ouppnåelig drömsiffra när jag startade för två år sedan. Prognosen för 2012 är att vi omsätter en miljon kronor.

Det går alltså bra, men är det tillräckligt bra?

Ett företag med tre anställda måste få in 1,5 miljoner för att kunna betala lönerna, sedan ska lokalen betalas för sammanlagt 84 400 och en frilansbudget för kanske ytterligare en halv miljon. Pengarna räcker inte och även om kraven har höjts under så är de inte orimliga. Nu blir jag rastlös när jag tänker på det här.

Men det är tydligen helt i sin ordning.

På Almi, där vi har ett innovationslån, fick vi lära oss att ett företag behöver 10 000 arbetade timmar innan det går att förvänta sig att det ska rulla på. Innan det är ”flygfärdigt”. Den exakta definitionen på flyfärdigt företag kommer jag inte ihåg, men det kommer kännas i magtrakten när det inträffar tror jag.

Då har vi cirka ett år kvar, på tre heltidstjänster, innan företagets barndom ska vara över.

Så här ser timfördelningen ut för min sajt Dina mediciner:

3200 timmar jobbade jag själv under två år innan mina två kompanjoner kom in.

2400 timmar har vi jobbat alla tre det här halvåret sedan kom in i september/oktober.

4800 för oss alla tre i ett år till fram till våren 2013.

Sammanlagt 10400 (maj 2013)