Läsarfråga: ”Hur gör jag med momsen vid paketpris?”

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 augusti, 2014

Det kom en läsarfråga från frilansjournalisten Tina:

”Jag är journalist sedan 14 år, i maj registrerade jag en enskild firma och ska i höst satsa på att frilansa. 

Jag har en fråga som jag har funderat på under hela sommaren: Om man erbjuds ett paketpris för ett reportage med både text och bilder – hur gör man då med momsen? För det är ju olika momssats för artiklar och bilder

Jag har till exempel fått paketpris på 6 400 kronor ex moms för text och bilder för ett reportage.
Om redaktören inte går med på (eller inte kan reda ut!) hur man ska fördela ersättningen mellan texten och bilderna, är det då bäst att välja 6 eller 25 procent moms?
Vad rekommenderar du?

Tack för en jätteinspirerande blogg! Hoppas att du kan hjälpa mig med min fråga så att jag kan få iväg mina första fakturor! 🙂

Svar:

Hej,

Tack för fina ord och grattis till dina första insålda jobb! Härligt!

Jag känner igen problematiken – upplevde detsamma under mina första jobb. Jag stod där med ett paketpris men olika momssatser!

Jag löste det hela genom att se på hur stor del av jobbet som var text och hur stor del som var bilder. Detta bekräftar Skatteverket är rätt sätt att göra.

Säg att du skriver en längre text och tar en enstaka bild som följer med – då ska du ta 6 procent på hela priset. Är det snarare ett större bildjobb, så kör du 25 procent.

Men! Var går gränsen? tänker du då. Ja, där har inte Skatteverket ett tydligt svar. De värderar inte en bild i X antal tecken. Och de värderar inte heller hur mycket tid man lägger på varje enskild arbetsuppgift. Men de utgår från att texten ofta är huvudparten av jobbet – utan texten hade det inte blivit ett jobb, och även om det följer med flera bilder så hade de inte haft någon funktion utan texten och då är det 6 procent moms som gäller.

Om du istället gör ett så-här-gör-du-reportage med bilder för att illustrera något, då är det snarare 25 procent.

Skicka fakturor är ju bland det roligaste som finns, så nu hoppas jag att du blir extra pepp på att göra det! Heja dig i frilanshösten!

Finns det fler frågor kring frilans eller moms? Mejla gärna hej@majastina.se så svarar gärna jag!

Trevlig fredag alla frilansare och företagare!