Läsarfråga: ”Hur justerar jag upp mitt arvode?”

Camilla Björkman

Publicerades: 13 maj, 2011

Jag fick en fråga från en läsare, som handlar om att höja sitt arvode. Det är säkert något som många undrar över, så här kommer mitt svar!

Hej! Jag har ett problem med att tidningen i min hemstad, där jag jobbar så snart jag är hemma för att bekosta resan från studieorten, betalar så lite att ersättningen inte bekostar resan, såvida jag inte får flera uppdrag under hemmavistelsen. Jag har efterhand skruvat upp arvodet något utan att red. har klagat, men det är fortfarande för lite. Man kanske skulle kunna argumentera ett högre arvode baserat på upplagan, men jag vill inte förlora den bra kontakt jag har med nöjesredaktören. Jag vill ha 900 kr per recension jag skriver. Hur löser jag detta?

SVAR: Okej, nu vet jag inte om det är i just recensionerna som din passion ligger eller om det är så att du kan tänka dig att göra andra jobb. Jag hade nämligen satsat på att få fler uppdrag för tidningen först – och först efter det försökt höja arvodet. Varför? För att fler, mer välbetalda uppdrag ger mycket mer pengar i fickan än några hundralappar för varje recension.

Det hade jag gjort så här:

Skriv ett snyggt och välformulerat mail till den person som är din uppdragsgivare. Skriv att du verkligen gillar tidningen och att du nu gärna skulle vilja skriva mer för dem. Säg att du förstår att det krävs att du är på plats i hemstaden, men att det kanske finns större reportage som ni kan planera någon vecka i förväg och som du därmed kan göra när du kommer hem? Studera tidningen och kolla om det finns någon avdelning som har lite mer ingående reportage – det är i så fall där du ska hugga. Kanske kan du även fråga om de behöver extrahjälp de dagar du är hemma på besök.

Passa i samma mail på att sälja in lite egna idéer, för att ge redaktören ett hum om vad det är du kan göra för dem. Skriv något i stil med ”Om det är så att ni vill ha fler artiklar från mig har jag även lite egna förslag på artiklar som jag tänkte att ni kunde vara intresserade av. De är…” och så en kort lista med tre artikelidéer. Gärna sådana som är kopplade till det du recenserar!

Säg att du recenserar böcker, då kan en idé vara en artikel om stadens bokhandlare som har svårt att få det att gå ihop (eller som tvärtom det går jättebra för, beroende på hur det nu ligger till). Eller om du recenserar musik, då kan du skriva om att stadens lokala band laddar för sommarens musikfestivaler. Eller även här: att de lokala banden/skivaffärerna har det svårt att få det att gå ihop på grund av att alla laddar ner musik i stället (eller liknande). Alltså, jag bara spånar fritt här – har ingen aning om vad som händer i din stad men ville bara illustrera hur du kan tänka.

Helt enkelt: Försök knäcka några bra, hårt vinklade artikelidéer som berör ditt ämne och som funkar att publiceras även om några veckor/någon månad när du är hemma och kan jobba. Nu har jag tyvärr dålig koll på vad lokaltidningar betalar, är det någon som vet det? Min gissning är i alla fall att en sådan artikel ger mycket bättre betalt än det priset du nämner för en recension. Dessa idéer kan du även skicka till andra tidningar.

Säger de blankt nej kan du vänta ett tag och sedan, om några veckor, kontakta dem igen om arvodet för dina musikrecensioner. Ring eller maila redaktören och förklara att du verkligen gillar (jag hade skrivit ”älskar”) det här jobbet och att du gärna fortsätter med det framöver. MEN att du går back på det med tanke på resan till orten, och att du därför undrar om det går att justera upp arvodet till 900 kronor per recension. Efter det lägger du till något i stil med: ”För det får du, som du vet, en mycket välskriven recension, av en trogen skribent som du kan lita på alltid levererar ett bra jobb.” Viktigt med den där sista meningen! Och viktigt att du skriver det glatt och trevligt (men det tror jag att du redan vet:)). Känns det knepigt, fråga dig själv vad som är det värsta som kan hända. Är det att redaktören ba: ”Nej för fan! Du får inget höjt arvode och nu får du ALDRIG MER SKRIVA FÖR OSS!!!!” Nej, knappast:) Det värsta som kan hända är att han/hon säger nej, och då har du åtminstone försökt.

Slutligen vill jag säga att jag googlade ditt namn och hittade till lite som du skrivit, och du skriver verkligen kanonbra så du bör inte ha några problem alls att få skrivaruppdrag. Kom ihåg det när du kontaktar tidningar och när du ska ta betalt 🙂

Vore kul att höra hur det går för dig, så hör gärna av dig!

LYCKA TILL!

Har du en fråga till mig? Lämna gärna en kommentar här nedan.

Trevlig helg!
Kram Camilla

Foto: Istockphotos.