Läsarfråga: ”Hur påverkar FA-skatt min föräldrapeng?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 20 februari, 2014

Vi fick en läsarfråga till redaktionen:

”Jag är mammaledig med mitt första barn. Som bisyssla säljer jag heminredning via homepartyn och jag ska även börja göra lite skönhetsbehandlingar hemma. Jag måste nu skaffa en skattesedel för att skatta för mina inkomster och dra momsen på mina utgifter. Ska jag ha F-skatt eller FA-skatt? Jag kommer ju gå tillbaka till mitt vanliga jobb efter mammaledigheten.

Kommer en F/FA-skatt påverka min pågående mammapenning och min framtida när jag får fler barn?

Om jag skulle bli arbetslös, kan man då stämpla som vanligt när man har eget företag?

Vore jättetacksam för svar på alla mina frågor, Linda”

Hej Linda!

Kul att du vill börja driva företag!

Det bästa är att skaffa FA-skatt då du redan nu vet att du även ska vara anställd så småningom.

Din nya FA-skatt påverkar din föräldrapeng på så vis att du eventuellt kommer ha en annan inkomst fram över och därmed måste inkomma med nytt underlag för SGI till Försäkringskassan.

Men, din SGI är skyddad hela ditt barns första år. Och till dess att barnet fyller två år, så länge du arbetar eller är föräldraledig fem dagar i veckan från och med att ditt barn är ett år.

Om du som är mamma blir gravid igen innan barnet blir ett år och nio månader, behåller du och den andre föräldern samma föräldrapenning också efter barnets tvåårsdag. Det gäller även om er sjukpenninggrundande inkomst har sänkts.

Men om ni skaffar barn senare så beräknas din SGI på nytt och då får du räkna med inkomst både från anställning och ditt företag. Du blir då en såkallad ”kombinatör” och måste speca hur mycket du jobbar som anställd och med ditt företag.

Här vill jag varna för en sak: När du vabbar som kombinatör måste du ange vad du skulle ha jobbat med den specifika dagen. Är det företaget, som du kanske arbetar med 20 procent, får du bara 20 procent av din SGI trots att du skulle ha jobbat heltid den dagen. Ett stort minus för kombinatörer!

Om du skulle bli arbetslös måste du ansöka om tillfälligt uppehåll i företaget eller lägga ner det helt och hållet.

Det är alltså en del att tänka på, men låt det inte avskräcka dig. Jag var själv kombinatör innan jag blev förälder och fick till en bra SGI. Men det är självklart lättare nu när jag bara driver företag och ibland behöver vabba.

Lycka till!